Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie: Opwijk is solidair

Dinsdag 17 mei 2022 was het 32 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Sindsdien heeft de holebi- en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, kortweg IDAHOT. Om dat te vieren, worden deze week wereldwijd acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgenders en intersekse personen.

“De gemeente Opwijk gaat graag in op de vraag van Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, om op deze bijzondere dag de regenboogvlag op verschillende publieke plaatsen uit te hangen als teken van solidariteit. Als slechts één iemand zich daardoor minder eenzaam voelt, wordt er al een verschil gemaakt, “ aldus schepen van Welzijn Roland Mortier.

“Met de aanleg van een regenboogzebrapad in de Kloosterstraat wordt een blijvend element in het straatbeeld gecreëerd. Dit pad bevindt zich in het centrum van de gemeente, op wandelafstand van openbare gebouwen, het gemeenschapscentrum, scholen en het woonzorgcentrum. Nog een blijver zijn de regenboogrustbanken aan de ingangen van de gemeentelijke sporthal en de Sint-Pauluskerk.

Partnerorganisaties zoals onze sociale leerwerkplaats ’t Kapstokske, Lokaal Dienstencentrum Den Hopstaak, Dagverzorgingscentrum Zonnedal en Zonnelied vzw knutselden in regenboogkleuren. De tijdelijke regenboogaccenten zijn te bewonderen aan de bomen in het park, op centrale rondpunten, aan beelden en deuringangen van openbare gebouwen …”

Opwijk toont dat het zo begaan is met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Discriminatie, op welke basis dan ook, blijft onaanvaardbaar. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk