Kravaalweide breidt uit met lokale kersenbomen

Het was geen sinecure op maandag 10 januari om, na de hevige regenval van de voorbije dagen, de centrale weide in het Kravaalbos, op de grens van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant te bereiken maar toch tekenden verschillende notabelen present voor het plantmoment van vijftig kersenbomen. Burgemeester Inez De Coninck en schepenen Jan Couck, William Engels en Evelien Beeckman van Opwijkse zijde en Katrien Beulens, schepen van Aalst trotseerden modder en prikkeldraad om de eerste kerselaar te planten.

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK) en de gemeente Opwijk bundelden hun krachten en plantten 50 inheemse kersenbomen op de weide van iets meer dan 6ha in het Kravaalbos. Deze weide bevatte al een oude kersenboomgaard en werd eerder al eens uitgebreid met een 50-tal oude kersenrassen.

Wim Solie van Regionaal Landschap Brabantse Kouters: “Jammer genoeg verdwenen veel kersenboomgaarden door de jaren heen. De gemeente Opwijk, RLBK en het gebiedsgerichte project “Landschap van Erembald tot Kravaalbos” zetten zich nu gezamenlijk in om deze oude kersenboomgaarden in de streek te herwaarderen. Hiervoor werden, met middelen van de provincie Vlaams-Brabant, oude lokale rassen vermeerderd door het oogsten van enten van veteraanbomen. De gemeente en RLBK lieten dit materiaal enten op hoogstamfruitbomen en vervolgens opkweken door de Nationale Boomgaardenstichting vzw. Zo kan het genetische materiaal uit de streek bewaard worden.” (eb)


Samen vanuit Asse/Merchtem/Opwijk naar de Bellekouterhal in Affligem rijden voor je boosterprik?

De komende weken maken dagelijks honderden mensen deze verplaatsing. Maar omdat dit niet voor iedereen evident is, lanceert Goeiedag een eenvoudige tool waar inwoners van Asse, Merchtem en Opwijk zich kunnen opgeven indien je iemand kunt meenemen of indien je op zoek bent naar vervoer. Ga naar onze speciale pagina boosterprik-AMO voor alle info.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...