Sint-Pauluszaal maakt plaats voor parking

De Sint-Pauluszaal, die in 2013 werd aangekocht door de gemeente, wordt afgebroken en maakt plaats voor een parking met groene elementen. “Er komt extra parkeergelegenheid voor de Sint-Annasite met o.m. de politie, de brandweer, de muziekschool, de tekenschool, de gemeentelijke basisschool De Boot en de sporthal,” zegt burgemeester Inez De Coninck.

Op die manier wordt een doorsteek gecreëerd voor voetgangers en fietsers van het Heiveld naar het parkje in de Processiestraat. De afbraak is gepland voor 2022. Of ook het Sint-Pauluscafé – ook eigendom van de gemeente – wordt afgebroken is niet meteen duidelijk. Er komt nog een tentoonstelling en een gelegenheidscafé met oude fuifliedjes, een samenwerking tussen een carnavalsvereniging en het Gemeentelijk Archief.

“De lesten in St-Pol” vindt plaats op zaterdag 6 november van 14 tot 23 uur en op zondag 7 november van 14 tot 18 uur. De toegang is vrij. Wil je graag een baksteen van de zaal als herinnering? Geef je naam op tijdens de expo of het gelegenheidscafé.

De Sint-Pauluszaal (St-Pol bij het jonge volkje) werd bij het begin van de vorige eeuw (1909-1910) gebouwd als parochiezaal. Op een ander stuk van het perceel kwam de Melkerij Sint-Anna, vandaar de naam Sint-Annasite. Tijdens de eerste wereldoorlog weren er tijdelijk vluchtelingen onder gebracht.

In 1950 werd de zaal overgenomen door de Dekenij Asse en het jaar daarop gerestaureerd. De laatste decennia deed de zaal vooral dienst als fuifzaal. Maar door het verdwijnen van de fuifcultuur stond ze vaak leeg. In 2013 werd de zaal dan aangekocht door de gemeente.

Met de Sint-Pauluszaal zal voor vele Opwijkenaren een groot stuk jeugdsentiment verdwijnen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk