34 appartementen onbewoonbaar na zware brand

Zaterdagvoormiddag kwamen de getroffen bewoners van de brand in de Kloosterstraat bij mekaar in de schuur van het Hof Ten Hemelrijk. Ze kregen er alle mogelijke informatie over de toestand van hun gebouwen. Acht dakappartementen zijn totaal verloren, de 26 andere zijn voorlopig onbewoonbaar o.m. door ingesijpeld bluswater, rookschade en door het ontbreken van stroom.

Vrijdag was het een heel inferno in de Kloosterstraat. Op zeer korte tijd vernielden de uitslaande vlammen acht dakappartementen van een complex met 34 woongelegenheden. Door het parket werd intussen vastgesteld dat er geen kwaad opzet in het spel is. Buurtbewoners spreken van een knal maar het is niet geweten of dit de oorzaak dan wel het gevolg van de brand was. De oorzaak is nog steeds niet bekend. (lees verder onder de foto’s)

Burgemeester Inez De Coninck leidde de vergadering van bewoners
Ook de pers te woord staan behoort tot de taken van de burgemeester

Het gebouw dateert van 2008 en zou opnieuw opgebouwd worden. Dat bleek tijdens de informatievergadering waar o.m. de verzekeraar aanwezig was.

Gelukkig kwam niemand om in de brand. Een 92-jarige vrouw met zeer hoge bloeddruk werd wel naar het ziekenhuis gebracht waar ze overleed aan een hersenbloeding. De geëvacueerd bewoners kregen onderdak van familieleden, in de woonzorgcentra De Oase en Heydeveld die nog kamers vrij hadden en in vrijstaande appartementen die vrijwillig werden aangeboden.

De brandweer bleef tot bijna middernacht ter plekke. Ook nadien werd er nog een wachtdienst door de brandweer georganiseerd. Vandaag (zaterdag) zouden de bewoners van het gelijkvloers en de eerste verdieping – onder begeleiding van de brandweer en van de sociale dienst van de gemeente en van de politie – hun appartement kunnen bezoeken om eventueel een aantal voorwerpen mee te nemen. Ook de ondergrondse garage kunnen bezocht worden.

Eens het instortingsgevaar geweken, er werden een aantal wankele puntgevels neergehaald, zou de Kloosterstraat opnieuw gedeeltelijk toegankelijk worden. Ondertussen werd ook puin geruimd door de gemeentelijke diensten.

Ondertussen is een grote solidariteitsactie op gang gekomen. Je leest er meer over hier en hier.

(foto Melissa Bruno)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk