Nieuwe vogelkijkwand zegen voor watervogelspotters

Gisteren (zondag) is de nieuwe vogelkijkwand in het natuurgebied Heistergem officieel open gesteld. Dat ging niet gepaard met het traditionele doorknippen van een lintje, wel van een stevige twijg, waarmee schepen Inez De Coninck (N-VA) wat meer moeite had.

Er stond al een vogelkijkwand in het waterbekken Heistergem. En die blijft er ook staan. Maar Natuurpunt Opwijk-IJsvogel vond de ligging van de wand een beetje ongelukkig. “Meestal kijk je tegen het zonnelicht aan”, zegt men bij Natuurpunt Opwijk.

De lokale afdeling kreeg de toestemming van de Vlaamse Milieumaatschappij, die eigenaar is van het gebied, en van het gemeentebestuur van Opwijk, die samen met de gemeenten Buggenhout en Lebbeke het grensgebied beheert, om een nieuwe vogelkijkwand aan de overkant van de plas te plaatsen.

“Natuurpunt beschikt over een houtzagerij, die de wand heeft geplaatst”, zegt voorzitter Marc De Maegdt. “De kostprijs bedraagt 2.400 euro, maar meer dan de btw en nog wat kleinigheden hebben we niet moeten betalen, want het gemeentebestuur van Opwijk sprong ons bij met een cheque van 1.000 euro, de milieuraad legde er 500 euro bij, net als het project ‘Kunst in Lege Huizen’.

“Het vlechtwerk hebben we zelf uitgevoerd. Dat hebben we tweemaal moeten doen, want vandalen hebben hier een kampvuur van ons houtwerk gehouden en de afval achtergelaten. De zitbank die er stond hebben we geïntegreerd in de kijkwand.”

De plaatsing van de nieuwe wand maakt het vogelkijken mogelijk zonder dat de dobberende watervogels worden opgeschrikt. Zonder de nieuwe wand werden de vogels vaak gestoord door de wandelaars langs de poel.

Ter gelegenheid van de officiële opening stond een geleide wandeling langs beide kijkwanden op het programma, waaraan zo’n twintig natuurliefhebbers deelnamen. Aan de nieuwe vogelkijkwand stonden telescopen opgesteld, waardoor menige vogelsoort kon worden gespot.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk