Luchtfoto verraadt warmteverlies

Exact een jaar geleden vloog een vliegtuigje boven Opwijk om luchtfoto’s te nemen met een warmtecamera. De warmtebeelden werden verwerkt tot een thermografische kaart. Op deze gemeentelijke warmtefoto is te zien hoeveel warmte langs de daken van de huizen verloren gaat en waar een betere isolatie wenselijk is. Het resultaat kon al een eerste keer individueel bekeken worden op een openbare voorstelling op 5 december. Er daagden toen 170 geïnteresseerden op. Wie er niet bij kon zijn, kon nadien nog op afgesproken dag en uur gaan kijken op het gemeentehuis.

De thermografische kaart kon echter niet in haar geheel bekeken worden, want 26 burgers wilden niet dat hun woning voor iedereen te zien was. Het onzichtbaar maken (blurren) van hun woning was technisch niet zo eenvoudig en nam tijd in beslag. Nu zijn na alle woningen op de website te zien via een online toepassing, op 26 na.

Schepen Inez De Coninck (N-VA): “Een dak isoleren verhoogt het comfort van de woning, zorgt tegelijk voor een flinke besparing op de energiefactuur en betekent een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo dragen we ons steentje bij in de strijd tegen de klimaatverandering. Het warmteverlies wordt weergegeven in zes kleuren. Aan de hand van de kleurencode kan men in een oogopslag zien of het dak slecht, matig of goed geïsoleerd is, met dien verstande dat het toekennen van de kleurencode geen exacte wetenschap is.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk