Slapen tussen hemel en hel in het Amelhof

 

In de achtertuin van de Plantentuin Meise kan je voortaan logeren in ‘Bed & Breakfast’ Amelhof. Je krijgt er een rijke historiek Ă©n mystiek bovenop. Daar zorgen de barokkapel van Amelgem (1637) en de zogenaamde ‘Duivelsschuur’ voor. De hele site is volledig gerenoveerd met oog voor het authentieke karakter. Amelhof telt acht kamers en drie vergaderzalen. Tal van wandelingen en fietsroutes komen voorbij de site. Voor elk wat wils dus.

Klara De Neve – zus van voormalig Merchtems schepen en provincieraadslid Ella – heeft zopas samen met haar man Dimitri Saerens B&B Amelhof geopend in het Meisese gehucht Amelgem. De locatie in de Amelgemstraat kan naast een eeuwenlange geschiedenis bogen op een unieke setting midden in de natuur.

De geschiedenis van de site gaat zelfs terug tot de Romeinen. In 1127 ontving de pas gestichte abdij van Grimbergen het erfgoed als schenking. Al die eeuwen werd de site Amelgem bewoond en het landgoed bewerkt. Daarna werd ze verwoest tijdens de godsdienstoorlogen. De heropgebouwde hoeve dateert uit 1841 en is opgenomen in de erfgoedinventaris.

De nieuwe B&B-uitbaters hebben dan ook een heel restauratieproces doorlopen waarbij zoveel mogelijk het authentieke karakter van de hoeve werd bewaard. “De verbouwingswerken hebben ongeveer twee jaar geduurd”, vertelt Klara De Neve. “We hebben onder meer gebruik gemaakt van oude dakspanten en pannen. Het binnenplein is met kasseien heraangelegd. De acht kamers zijn uitgerust met airco, wifi, meestal bad en douche en een aparte wc.”

Aan comfort geen gebrek maar daarbij stopt het niet. Geschiedenis, religie en mythen en sagen lopen mekaar voor de voeten in Amelgem. B&B Amelhof is namelijk gelegen aan de barokke kapel van Amelgem en vlak ernaast bevindt zich ook de fameuze ‘Duivelsschuur’. “Je kan hier bij ons dus slapen tussen de hemel en de hel”, lacht Klara.

De saga van de Duivelsschuur spreekt vandaag nog tot de verbeelding en zal dan ook gretig worden meegegeven aan de gasten voor ze de omgeving gaan verkennen. Een boer die zijn oogst moest binnenhalen, had snel een schuur nodig. Daarom verkocht hij zijn ziel aan de duivel, die hem beloofde dat hij op één nacht een schuur zou bouwen. Vóór het eerste hanengekraai moest de schuur klaar zijn. Maar de boerin was de duivel te slim af en juist voor het ochtendgloren maakte ze licht in het kippenhok zodat de haan begon te kraaien. De schuur was niet af binnen de afgesproken tijd zodat de boer zijn nieuwe schuur kreeg en toch zijn ziel behield.

De uitbaters mikken zowel toeristen als zakenlui. “De Heizelpaleizen zijn namelijk vlakbij. We beschikken over drie vergaderzalen. Er is ook mogelijkheid tot organiseren van teambuilding en er zijn cateringfaciliteiten. Cultuurliefhebbers vinden hier een ideale uitvalsbasis richting onze hoofdstad. Het Atomium is zelfs maar een boogscheut verwijderd. Wie liever geniet van de rust en de natuur kan te voet of per fiets de velden in trekken op zoek naar dat authentieke cafĂ©etje onder de kerktoren of het ambachtelijke ‘crĂšmerietje’. www.amelhof.be

Meest gelezen op Goeiedag.be