Help! Onze school is aan het zinken!

Een spontane betoging van de 160 leerlingen van de Moza-ik-school schrok gisterenmorgen de vergadering op van het college van burgemeester en schepenen. Gewapend met borden en het nodige rumoer vroegen ze het bestuur om hulp. “Help! Wij verdrinken!”.

Geen klimaatmars in Opwijk, evenmin op een donderdagmiddag, wel een protestmars op een maandagmorgen, waarop het college in het gemeentehuis vergadert. Moe getergd door alweer water in hun kelder, in de speelhoek van de kleuters en het lokaal waar de muziekles plaatsvindt.

“Ook in de lift staat water. Is dat niet gevaarlijk? Elektriciteit en water passen toch niet samen?”, fulmineert directeur Vera Van de Velde van de gemeentelijke bijzondere lagere school, waarvan het gebouw nog maar tien jaar oud is.

“Ook de verwarming werkt niet. Moeten wij onze jas aanhouden tijdens de les? Een smartbord is al drie maand stuk. Waarom wordt dat niet vervangen?”

Directie, leerkrachten, personeel en leerlingen stapten gedecideerd op naar het gemeentehuis, maar ze zwegen in alle talen in de straat. Pas voor het gemeentehuis aan de Ringlaan werden de boodschappen op stevig wit materiaal met veel kabaal en fluitsignalen ontrold. Ze wilden met z’n allen verhaal halen in de collegezaal, maar dat mocht niet. Alleen de directeur mocht binnen, maar dat wilde ze niet. Ze liet er de borden achter.”

“Het is niet de eerste keer. Ons waterprobleem duurt al jaren. We probeerden dit altijd tijdelijk op te lossen. Maar deze keer zijn we het beu. Daarom komen we met de hele school tot hier. U als schoolbestuur: help ons en los dit op!”, zo luidt het met veel overtuiging.

De reporter mag wel even binnen om de argumenten van het bestuur te aanhoren. “We zijn verbaasd”, zegt burgemeester Albert Beerens (Open VLD). “We hebben geen melding binnengekregen. Waarom belt men niet meteen naar de technische dienst, in plaats van energie te steken in het optrommelen van kinderen?”

“De school heeft altijd al een structureel vochtprobleem gehad. We hebben de aannemer aansprakelijk gesteld. De rechter kende ons 100.000 euro schadevergoeding toe, op te hoesten door de aannemer. Ondertussen hebben we het plakwerk vernieuwd en is het probleem van het opstijgend vocht opgelost. We hebben drie nieuwe pompen besteld, een uitgave van 15.000 euro. Dat is goedgekeurd op de jongste gemeenteraad.”

“De procedure is aan de gang om iemand aan te duiden om de pompen te leveren. Dat neemt zijn tijd. Ondertussen wil de school iets afdwingen dat niet kan.”

Het goede nieuws: tegen dat de stoet weer op school was, waren gemeentearbeiders druk aan het schoonmaken.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk