Domi vé is twaalfde prins

Dominique Van Acoleyen (44) alias Domi vé 19 is de nieuwe prins carnaval van Opwijk. Hij was de enige kandidaat, maar slaagde met overschot in alle proeven en opdrachten. “Zijn show was de mooiste die ik in Opwijk al gezien heb”, aldus Kurt Spruyt.

“Er daagden 393 betalende toeschouwers in de Sint-Pauluszaal op: een goed aantal als je bedenkt dat Domi uit Malderen afkomstig is en in Opwijk nog weinig bekendheid geniet. Vorig jaar met Jo Kado die wel enige populariteit genoot, telden we een honderdtal toeschouwers meer”, zegt de voorzitter van de Gatspoëters, de organisatoren van het carnaval dat op 14 april voor de 21ste keer uitgaat.

“Zijn show was ongelooflijk goed, met mooie decors en prachtig uitgedoste danseressen. Domi bezong de verschillende activiteiten van het Opwijks carnaval in zelfgeschreven liedjes op bestaande melodieën. Hij werkte met glans de opgelegde twee proeven af. In de kennisproef over het Opwijks carnaval behaalde hij 145 van de 165 punten. De muziekproef leverden hem 45 extra punten op. De andere proeven legde hij eveneens met glans af: hij kreeg 337 op 425 punten.

Om verkozen te geraken had hij 500 punten nodig of nog 163 publiekstemmen te gaan. Dat haalde de man, die al 30 jaar carnavalist is, met groot overschot. Er werden 380 geldige stemmen uitgebracht.

Hij kent overigens het klappen van de zweep. “Ik ben vijf jaar geleden vanuit Malderen naar hier gekomen, waar ik vijftien jaar voorzitter ben geweest van de Reigers. In Malderen is het carnaval uitgedoofd. In Opwijk leeft het carnaval als nooit te voren. Ik sloot me aan bij de groep Sjiéf uit Opstal, die voor een paar jaar naar Opwijk transfereerde.”

Arbeider Dominique Van Acoleyen bereidde zijn prinsverkiezing minutieus voor. “Van in augustus ben ik beginnen rondgaan”, vertelt hij. “Vanaf september liep ik met mijn groep alle eetfestijnen af en er ging haast geen dag voorbij dat we niet aan onze wagen hebben gewerkt. Nu kan ik even feesten en genieten.”

“Een sterke prestatie”, benadrukt Kurt Spruyt. “Het heeft een tijdje geduurd voordat hij in onze carnavalskringen aanvaard werd. Het is dapper om als enige de strijd op de bühne aan te gaan. We zijn hem daar zeer dankbaar voor. Zonder hem was er dit jaar geen feest in de Sint-Pauluszaal. Volgens de geruchten die ik opvang, zullen zich volgend jaar, als we ons jubileum van 22 jaar vieren, vier tot vijf kandidaten aandienen.”

Of Domi vé 19 zijn titel zal verdedigen, weet hij (nog) niet. “Het is zeer vermoeiend. Je bent er een half jaar elke dag mee bezig. Eerst even terug op adem komen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk