Uitbaters Brouwershuis verhuizen naar Kreta

Gunter Mannaert (45) en Steven De Ridder (41), de uitbaters van Het Brouwershuis, emigreren eerlang naar Galini. “Ons vakantieoord in Kreta stal ons hart. We trekken er drie keer per jaar naar toe, maar nu willen er definitief wonen. We hebben het hier gehad.”

“We ontdekten dat idyllisch plekje zo’n tien jaar geleden”, vertelt Gunter. “Ik had toen al vijf jaar een relatie met Steven. Elke vakantie trokken we naar het zelfde gezellige cafeetje/tappasbar Platia, beheerd door een Vlaamse uit het Brugse en een Griek. De zaak floreerde, zoals bij ons Het Brouwershuis.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In Opwijk rijden ze met een gepersonaliseerde plaats rond: “GALINI”.

“Na tien jaar is het koppel verhuisd naar Iraklion, de hoofdstad van Kreta. Ze willen de zaak aan ons overlaten. Vorig jaar al wilde ik de grote stap wagen, maar Steven zag dat toen niet zitten. Ik heb er een jaar overgedaan om hem te overhalen. Het Griekse koppel voert de druk op om de optie die we genomen hadden, te lichten.”

“We hadden het gehad met ons land”, zegt de man die voor Open VLD nog opkwam voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar niet verkozen geraakte. “De belastingdruk is veel te hoog, de personeelskosten te duur, de witte kassa, het rookverbod, de alcoholcontroles: dat alles maakt de horeca en het sociaal leven kapot. In die bijna vijf jaar bouwden we niettemin een trouw cli√ęnteel op, door de evenementen die we zelf organiseerden, zoals een verrassingsreis per bus.”

“Maar we blijven actief en gemotiveerd tot aan ons vertrek. Tijdens de winterkermis van volgende maand plannen we een optreden in onze zaak”, verzekert het koppel.

“Ons succes in Het Brouwershuis hebben we te danken aan Affligem, die het caf√© renoveerde tot een gezellige plaats met standing, aan wijlen Pitoe die hier allerlei evenementen op het getouw zette en al zeg ik het zelf, onze tomeloze inzet. We namen zelfs deel aan de prinsverkiezing. We hadden de proeven gewonnen, maar toch haalden we het niet. Achteraf gezien, gelukkig maar. Als je wint moet je aan alle stoeten in de streek deelnemen, wat betekent dat je je caf√© zes zondagen kan sluiten.”

“Maar binnenkort behoren we tot de Vlaamse gemeenschap in Kreta. Sven, mijn 22-jarige zoon, die al bij ons ingetrokken is, verhuist mee”, besluit Gunter.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk