Marleen De Meersman is ridder

Marleen De Meersman is tot Ridder in de Orde van het Gulden Masker geslagen om haar grote verdiensten als actrice en regisseur in het amateurtoneel. Grootmeester Ridder Willy Segers noemde haar op de plechtigheid in de Oase een icoon.

“Het is de 181ste intronisatie van de twaalfde actieve vrouwelijke ridder”, meldde griffier Roeland Vranken.

Marleen De Meersman (64) was actrice bij “De Bloeiende Wijngaard” in Nijverseel van 1969 tot 2007. Ze speelde er mee in 37 producties en regisseerde er drie stukken. Twintig jaar lang speelde ze ook bij ‘Reinaert’. Ze stond voorts op de planken bij ‘t Opwijks Toneel, bij toneelgroep ‘Krimineel’ uit Lebbeke en bij Sienjaal in Lebbeke.

Sinds 1996 is zij huisregisseur bij “‘t Mazels Toneel”. Elk jaar speelt de groep een komisch stuk voor 1.500 toeschouwers.

“Dat kwam allemaal niet vanzelf”, sprak griffier Roeland Vranken. “Ze volgde toneelschool aan de academie van Asse bij Mandus De Vos en Ugo Prinsen. Marleen De Meersman speelde in totaal in 54 stukken mee als actrice en ze regisseerde intussen 28 producties. Marleen won een paar prestigieuze prijzen zoals het Landjuweel en een regeringsmedaille. Ze had alles in haar om een professionele actrice te worden, maar die stap wilde ze niet zetten.

Volgens acteur van ‘t Mazels Toneel Guy Biesemans lopen vier woorden als een rode draad door de indrukwekkende carrière van Marleen: toneelmicrobe, regisseur, (nastreven van) perfectie en cava. Grootmeester Willy Segers onderstreepte dat Marleen De Meersman de jongste vijftig jaar is uitgegroeid tot een icoon van het Opwijkse amateurtoneel.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk