Inez De Coninck moet nog twee jaar wachten

Inez De Coninck (N-VA) moet nog twee jaar wachten om de sjerp van burgemeester te omgorden, maar ze heeft daar geen moeite mee. “We sloten een evenwichtig akkoord met onze coalitiepartner Open VLD. We respecteerden de wil van de kiezer.”

“De coalitie heeft gewonnen. En wij zijn de winnaars”, zo analyseert Inez De Coninck de stembusuitslag. “Wij boeken twee zetels winst en Open VLD behield haar aantal zetels. “Albert Beerens is een goede burgemeester geweest, hij kreeg van Het Nieuwsblad een goed burgemeestersrapport en dus gunnen we hem nog twee jaar de sjerp. We hebben respect voor hem.”

“Onze coalitiepartner krijgt één schepen. Kan weinig lijken, maar voortaan moeten we het met één schepen minder stellen in het college. Het zou vreemd zijn dat we na onze overwinning een schepenambt zouden inleveren.”

Inez De Coninck, Johan De Leu en Jan Couck blijven in het college. Patrick De Smedt haalde het net niet van nieuwkomer Wouter Van Driessche. De OCMW-voorzitter schoot twee stemmen te kort. “Wouter wordt schepen en moet vanaf 2021 plaats ruimen voor een tweede schepen van Open VLD, als ik burgemeester word. Patrick wordt voorzitter van de gemeenteraad in 2019 en 2020 en daarna moet hij een stap opzij zetten voor Wouter. Het is jammer voor Patrick, die veel vooruitstrevende initiatieven nam, maar hij gaat er goed mee om. Hij is een ploegspeler.”

“Zijn echtgenote Lutgart Verhaevert haalde de negende zetel voor de N-VA binnen, maar zij kan niet zetelen wegens onverenigbaarheid met haar man. Voor zes jaar moest zij de plaats ruimen voor haar broer Paul Verhaevert van Inzet die nu niet verkozen raakte.”

N-VA heeft er nooit een gedacht om een coalitie te vormen met een partij uit de oppositie. Inez De Coninck: “We zouden in dat geval om geen te krappe meerderheid te vormen twee partijen – CD&V en Groen – iets moeten geven. Maar we moeten het signaal van de kiezer respecteren. Onze coalitiepartner en wij hebben goed gewerkt en we willen dat vernieuwend beleid met veel investeringen verder zetten. We jagen geen postjes na, we bekijken de politieke toestand op lange termijn.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk