De Werkbank van start

De Werkbank is officieel van start gegaan. De Werkbank is een uitleenbibliotheek voor werktuigen. Dergelijke uitleenbibliotheken bestaan al in enkele steden, maar nog niet in een dorp. “Wij zijn het eerste dorp”, zegt Tom Bosman trots.

Een crowdfundingscampagne leverde 6.500 euro op, waarmee het team van De Werkbank aan de slag kon. “De bedoeling is om kwalitatief gereedschap dat slechts sporadisch gebruikt wordt ter beschikking stellen van privépersonen en verenigingen. “Denk aan een bibliotheek, maar dan voor werktuigen”, zegt Bosman.

“Voor een bescheiden lidmaatschap kunnen leden onbeperkt ontlenen door het gewenste gereedschap online te reserveren en af te halen in de uitleenpost in de Neerveldstraat 224, waar vroeger het Land van Indra (dat naar Buggenhout verhuisde, nvdr) gevestigd was.

Het team van zeven kernleden en acht medewerkers gaat uit van enkele uitgangspunten. “Via deeleconomie de overconsumptie en de goedkope wegwerptoestellen beperken en zoveel mogelijk mensen toegang verlenen tot een kwalitatief assortiment aan gereedschap. Voorts het versterken van het gemeenschapsgevoel en de zelfredzaamheid van de gebruikers. De Werkbank is tevens een ontmoetingsplaats, waar ervaringen kunnen uitgewisseld worden.”

In de Werkbank zullen op termijn ook workshops worden georganiseerd, waarin mensen leren hoe ze zelf kleine renovaties en herstellingen kunnen uitvoeren. Elke dinsdag van 19 tot 21 uur is De Werkbank open en is er iemand van het team aanwezig om uit te lenen en uitleg te geven.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk