"Speeltuinen moeten rookvrije zones worden"

OCMW-raadslid Peter Beerens (Open VLD) wil dat de 15 speeltuinen in Opwijk rookvrij worden gemaakt. “Jaarlijks gaat Jong VLD op pad om de speeltuinen te reinigen. Opvallend zijn de vele sigarettenpeuken die in de speeltuinen terug te vinden zijn.

Nadat dezer dagen het voorstel gelanceerd werd om de terrassen rookvrij te maken, wil Peter Beerens, papa van Victor (9) en Anna (7), en al twaalf bestuurslid van Kom-Opwijk-tegen-Kanker, nog een stapje verder gaan. Hij is van mening dat op de speelterreinen in Opwijk niet meer zou mogen worden gerookt.

“De jongste tijd stellen we vast dat de speeltuinen steeds beter worden onderhouden en er proper bij liggen. Keerzijde van de medaille is dat er opvallend veel sigarettenpeuken terug te vinden zijn. Terwijl de kinderen spelen, steken de begeleiders menig sigaretje op. Dat vinden we een verkeerd signaal.

“Kinderen kopiëren (rook)gedrag. Zien roken doet roken. En roken in het bijzijn van kinderen gebeurt meer dan ik dacht.”
Peter Beerens vraagt het gemeentebestuur om in die zin een sensibiliseringscampagne te starten. “Maar, het moet een positief verhaal worden”, vindt hij.

“Niet beginnen zwaaien met boetes waar het niet nodig is. Geen heksenjacht ontketenen tegen hen, maar het is niet verkeerd om asbakken te plaatsen aan de kant van de speeltuin waar de rokers hun sigaret kunnen doven voor ze de speeltuin betreden.

“Momenteel sterven 14.000 mensen per jaar door het roken. Door de kinderen tijdig in te lichten over de gevaren van roken zullen ze later misschien minder snel grijpen naar een sigaret.”, besluit Beerens.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk