Mazenzelenaar brengt patiënt en troeteldier samen

Hoofdverpleger in het UZ in Jette Dirk Danschutter (58) uit Mazenzele heeft zijn jarenlange droom gerealiseerd: (jonge) ziekenhuispatiënten en hun troeteldier samen brengen in Villa Samson. “Het is het beste medicijn zonder bijwerkingen.”

Jouw hond of kat mag in ons land niet bij jou op bezoek komen in het ziekenhuis. “Omwille van mogelijke infectie of gewoon preventief. Voor een aantal patiënten is dat ook zo. Maar niet elke patiënt heeft een verminderde afweer, grote wonden of multiresistente kiemen”, redeneert Dirk Danschutter.”

“In het buitenland is men op dat gebied toleranter. Maar het feit dat het bij ons niet kan, is een voordeel geworden, nu Villa Samson bestaat. Patiënten kunnen er met hun eigen huisdier terecht of ze krijgen dierentherapie met de inwonende honden en katten. Weg van dokters en verpleegsters, weg van de verveling en de symptonenlast. Het werkt genezend. In feite is het een kosteloos medicijn zonder bijwerkingen. Die dienstverlening wordt nergens ter wereld aangeboden.”

Jarenlang heeft hij aan zijn droom gewerkt en toen het UZ een nieuwe directeur kreeg, herhaalde hij zijn verzoek. Wat een gek voorstel, vond de man, maar later stelde hij een ruim gebouw in L-vorm ter beschikking aan de rand van het Laarbeekbos, waar patiënten hun troeteldier of een therapiedier kunnen ontmoeten en even weg kunnen uit de vaak nare wereld van witte jassen en infusen, wat therapeutisch en zelfs genezend werkt.

Het is een dagverblijf, naar waar de patiënten van het UZ Brussel worden vervoerd met een ziekenwagen of met de ‘Samsonmobiel’. In de villa coördineert een verpleegkundige honderd vrijwilligers die het concept dragen. De honden en katten resideren er in een aparte vleugel.

Negenduizend sponsors (particulieren en zaakvoerders) hebben dit mogelijk gemaakt. De kinderen kunnen er oefeningen doen, die ze in hun ziekenhuiskamer niet zullen doen, omdat ze het moreel niet voor hebben. In het gezelschap van hun kat of hond lukt dat veel beter. Villa Samson is uniek in de wereld”, besluit bedenker Dirk Danschutter trots.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...