Brussel-Opwijk vertrekt nu echt uit hoofdstad

 De 68ste editie van de wielerwedstrijd “Brussel-Opwijk” zal nu echt uit Brussel vertrekken. Jarenlang was de startlijn getrokken in Wolvertem. In een verder verleden vertrok de caravaan uit Zellik (Asse).

 

Nu komen de renners samen aan het Koning Boudewijnstadion op de Heizel in Laken, waar een ruime parking voor handen is. Het parcours loopt slechts een paar honderd meter op het grondgebied van het Brussels Gewest. Medeorganisator Guido Philips: “De eerste 2 km verlopen achter de auto waarna een vliegend vertrek het peloton richting Merchtem jaagt.” 

 

Tweede nieuwigheid voor Brussel-Opwijk is de invoering van een vrouwenrace ten koste van de jeugdkoersen. “Vrouwenraces – kijk maar naar het veldrijden – zijn een heuse hype geworden”, zegt Philips. “Wij spelen daar op in. Ook zij gaan in Brussel van start. De seingevers moeten voortaan pas om 13.30 uur op hun posten staan. De vrouwen rijden alleen plaatselijke ronden na hun aanloop vanuit Brussel.”

 

De koers is voor het eerst enkel voorbestemd voor beloften onder de 23 jaar. “Vorig jaar mochten nog renners meerijden tot onder de 27 jaar. Maar wij willen vermijden dat ex-profs onze koers winnen.”

De VIP-arrangementen in restaurant A’Muze in de Gasthuisstraat zijn er ook dit jaar. Een shuttle brengt de genodigden naar drie verschillende plaatsen op het parcours. Ze krijgen een tribuneplaats aan de aankomststreep toegewezen. En na de koers wordt hen een ontvangst aangeboden met huldiging van de winnaar en drank en streekbier à volonté.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk