Eliane Laurent sluit cafédeur achter zich dicht

Na 26 jaar stopt Eliane Laurent als cafĂ©bazin van de cafetaria en als huisbewaarder van het Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, beter bekend als Spechteshof. “Ik heb een fantastische tijd gehad met prachtige herinneringen, maar ook veel verdriet.”
Eliane Laurent (62) begon haar loopbaan achter de tapkraan van het Sint-Pauluscafé (8 jaar) en van het Breugelhof (het huidige Obstakel) (2 jaar).
“Toen we hier aankwamen, was er niets”, doet ze haar verhaal. “De vorige uitbaters namen hun klanten mee naar hun nieuwe stek. We verdienden het zout op onze patatten niet. Van de brouwerij mochten we geen Jupiler, Duvel of Hoegaarden verkopen. We betaalden 15.000 frank huishuur en op het einde van de maand hadden we niets verdiend.
“We lapten die onzinnige eisen uiteindelijk aan onze laars, maar werden op het matje geroepen in de brouwerij. Onze advocaat maande mij aan om niet te gaan. Bij een tweede aanmaning troonde toenmalig burgemeester Vic Everaet mij meer naar de brouwerij, maar ik bleef mijn standpunt.
” Voor de rechtbank kregen we gelijk over de hele lijn en van dan af besloten we allerlei activiteiten op te zetten om het publiek naar hier te lokken. Een eerste succes boekten we met een retro-fuif, later met verjaardagsfeestjes. Mijn ex-man Frans draaide de plaatjes. Op de duur werd ik verslaafd aan het organiseren van evenementen met live-muziek: de valiezenkoers, Ladies Night, Moindag op Spechtes, de tweejaarlijkse 48-uren muziekmarathon met randanimatie in het kader van Kom-Opwijk-tegen-Kanker, waar ik zelf niets aan verdiende.
” Het waren slopende dagen, maar ik zou ze niet kunnen missen hebben. Ik stond mee aan de wieg van de Kroegentochten. En het voetbal met de Rode Duivels op groot scherm vond ik geweldig. Persoonlijk vond ik het “Afscheid van de vijver op de binnenkoer” het plezantst, waarbij iedereen zonder uitzondering in de vijver gegooid werd, ook de notabelen. Een geweldig moment vond ik van de zomer ons evenement “Goed Fout” met een optreden van Paul Severs. Wat een succes!
“Een tegenvaller daarentegen werd “Spechtes on fire”, waarbij we de zaak omtoverden tot een discotheek met vuurspektakel. Maar het was die dag zo warm, dat iedereen buiten bleef.”
Eliane Lauren kende ook veel verdriet. “Al die toffe mensen die hier over de vloer kwamen en ons voortijdig verlieten”, zucht ze. Haar laatste dag met de Kerstmarkt op 3 december nadert intussen met rasse schreden. Klanten brengen haar bloemen.
“Elke keer moet ik een traan weg plengen. Ik heb 100.000 goede herinneringen, ik had voor 95% goede klanten. Ik heb ooit maar vier personen de deur moeten wijzen.” Op 7 december wordt beslist wie haar opvolger wordt in de cafetaria.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk