Yoga met de voeten op de grond

Vanaf september kan men ook yoga leren in Opwijk. Joeri Roelandt, o.m. lesgever in Merchtem en gastdocent in Rotterdam en Spanje, rolt zijn matje nu ook uit in de Sint-Paulusgemeente.¬†“We halen yoga uit het mystieke. We brengen yoga met de voeten op de grond.”
“Ik ben afkomstig uit Lebbeke, maar ik woon al acht jaar in Opwijk”, zo stelt hij zich voor. “Ik studeerde biologie, danste en turnde, en werd leraar wetenschappen in het secundair onderwijs. In bijberoep ben ik yoga gaan beoefenen, studeren en onderwijzen. Ik school mij ook geregeld bij. Er zijn raakvlakken tussen beide jobs. Yoga is voor een stuk anatomie. Het yoga-onderwijzen is bij mij almaar gegroeid. En nu doe ik het al een jaar voltijds op zelfstandige basis.”
“Vroeger moest je naar de steden om yoga te kunnen beoefenen”, vertelt Joeri Roelandt. “Maar nu is ook in de landelijke gebieden veel belangstelling ontstaan. Een paar jaar geleden werd yoga herontdekt. Die hype is misschien wel voorbij, maar de grote interesse blijft. Goed voor meditatie of voor mensen met hoofdpijn en rugklachten, maar ook voor sportbeoefenaars. We hebben yoga uit het zweverige¬†en het wollen sokkenverhaal¬†gehaald.
” De mensen worden er zich van bewust dat ze langer zullen moeten werken en dat ze moeten doseren om de streep te bereiken. Vele mensen zijn oververhit. Ik bezorg hun afkoeling tegen de drukte van de maatschappij. Ze verliezen zich. Ze moeten leren inzien dat het zo niet verder kan, dat ze stoom moeten aflaten en dat ze beter meer energie moeten stoppen in familie, vrienden en kennissen. verhoogt. Nu zijn er al te veel mensen die stress ervaren, maar niet weten hoe ermee om te gaan.”
“Er zijn veel soorten van yoga”, doceert¬†Joeri Roelandt. “Ik zocht altijd naar een yoga met de twee voeten op de grond. Vroeger zat yoga in de sfeer van het bovennatuurlijke, het mystieke, ik zweer bij realistische yoga. Ik laat mensen opnieuw kennismaken met hun eigen piloot. Al te veel mensen leven op automatische piloot.”
* Vanaf september elke woensdag van 19 tot 20 of van 20.15 tot 21.15 uur op de duivenzolder van het GC Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 7, Opwijk. Inschrijven via Fb-pagina JoeriOpwijkYoga.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk