Pleidooi voor subsidie bij sterilisatie kat vindt gehoor

De registratie en de sterilisatie van jonge katten is verplicht. Die sterilisatie kan best gesubsidieerd worden. Dat vindt gemeenteraadslid van Inzet Luc De Ridder.

“De wetgeving is maar zo sterk als de controle op de uitvoering”, zegt het oppositielid. “Asielen en fokkers worden al gecontroleerd op de naleving van de wetgeving. De voornaamste verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar de dierenarts en de eigenaar zelf. Dierenartsen kunnen de eigenaar wijzen op de verplichting.

“Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij hem. De inbreuken zijn niet min: 416 euro per kitten dat niet wettelijk in orde is. Uiteindelijk doel is om de zwerfkattenpopulatie te verkleinen, het dierenleed te verminderen en de kosten en overlast die ermee gepaard gaan te laten dalen.”

De Ridder stelt het gemeentebestuur voor om een actievere rol te spelen in de naleving van de wetgeving door samen met dierenartsen en asielen een brede sensibiliseringscampagne op te zetten.

Het gemeenteraadslid stelt ook voor om een kleine subsidie te koppelen aan de sterilisatie of castratie en het chippen van de eigen kat. Het castreren en steriliseren van gevangen zwerfkatten kost 70 euro per behandeling voor een kater en 125 euro voor een kattin.

“In theorie zou elke zwerfkat die sinds 1 januari 2016 geboren is, moeten kunnen geïdentificeerd worden zoals bij honden het geval is. De sterilisatie zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de kattenpopulatie. Elke niet-gesteriliseerde kattin kan per jaar tot acht kittens krijgen. Vele van die diertjes worden aan hun lot overgelaten, sterven of komen in het asiel terecht.”

Bevoegd schepen Inez De Coninck (N-VA) had alvast oren naar een brede communicatie over de wetgeving ter zake.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk