Laatstejaars VKO halen 13.000 auto's van de weg

Vijfennegentig leerlingen van het zesde middelbaar van het VKO spaarden op vijf maand tijd 88 ton CO2 uit. Dat komt volgens de maatschappelijke milieu-maatschappij Ecolife overeen met wat 13.000 auto’s op één dag uitstoten in België.
Na verschillende bedrijven is het Vrij Katokiek Onderwijs (VKO) de eerste school die de strijd aanbond voor de laagste ecologische voetafdruk. Ze bereikten hun doel met de For Good Challenge, een duurzaamheidsgame waarbij je met een app op je smartphone je ecologische afdruk verlaagt.
Leraar Klaas De Nil was de gangmaker van de actie. Hij wilde zijn leerlingen bewust maken van een duurzame levensstijl. Hij kwam bij het Antwerpse For Good uit, die een mobiele app ontwikkelde die als een game werkt. Op die manier wordt de duurzaamheid in het dagelijks leven geïntegreerd.
Vijf maanden lang namen zes klassen van de school het tegen elkaar op voor de laagste economische voetafdruk.
De laatstejaars van het VKO gingen in januari aan de slag. De uitdaging was dat de klas die tegen eind juni de meeste CO2 uitspaart, wint. De impact op het klimaat kon gevolgd worden via de website van de Challenge.
“Het is duidelijk dat jongeren bezorgd zijn om het klimaat”, zegt Klaas De Nil.
Het Antwerpse bedrijf wil het succes van VKO Opwijk voortzetten. In het najaar zijn er nieuwe challenges gepland met 15 scholen om samen 2.000 ton CO2 te besparen, en zo meer dan 285.000 wagens van de weg te halen.
Scholen die een challenge willen aangaan kunnen e-mailen naar OnePlanet@for-good.be. De app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store van de Google Play Store.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk