Opwijks OCMW bereidt eigen exit voor

Vanaf de legislatuur 2019-2024 zal er geen OCMW-raad meer bestaan. De gemeenteraadsleden zullen ook het toezicht over wat er rest van het OCMW uitoefenen. Een en ander is het resultaat van het Decreet Lokaal Bestuur dat voorschrijft dat het OCMW moet ‘inkantelen’ in het gemeentebestuur. Opwijk bereidt zich al een paar jaar voor op dit proces.

Onder meer door een eigen zorgbedrijf op te richten. Dat zorgbedrijf zal de taken van het OCMW overnemen als publiekrechterlijke eniteit. Zo zal het zorgbedrijf instaan voor het beheren van de Zorgcampus: WZC De Oase, Serviceflats Den Eikendreef en De Vlindertuin, het dagverzorgingscentrum, het sociaal restaurant en een dienstenchequebedrijf (huidige poetsdienst). Dit zelfstandig zorgbedrijf zal geleid worden door een directie, gesteund door een algemene vergadering en een raad van bestuur. De grootste uitdaging is: de ouderenzorg betaalbaar te houden.

Vandaag moet de gemeente zo’n 2 miljoen euro bijpassen om de werking van het OCMW te financieren. Het zorgbedrijf zal deze tekorten moeten verkleinen door zijn acitviteiten rendabeler te maken. Omdat de taken steeds complexer worden stelde de OCMW-raad nu al Ann Verdoodt aan als woonverantwoordelijke voor de zorgcampus. Zij zal verantwoordelijk zijn voor o.m. de keuken, de wasserij, de schoonmaakdienst en een eigen technische dienst.