Laatstejaars VKO gaan ecologische voetafdruk in de gaten houden

Ruim honderd leerlingen van het 6de jaar VKO gaan hun ecologische voetafdruk via een app in de gaten houden. Ze gaan daarvoor in zee met For Good, een vereniging die een app ontwikkelde om de ecologische voetafdruk van elke gebruiker ervan te meten.

For Good 3Als iedereen op aarde dezelfde levensstijl als de Belgen zou hanteren, dan zouden er vier planeten als de aarde nodig zijn om die levensstijl mogelijk te maken. De app die For Good ontwikkelde, brengt in kaart hoeveel planeten er nodig zouden zijn, mocht iedereen leven zoals de individuele gebruiker van de app.

Een persoonlijk impactprofiel geeft je zo een concreet inzicht in het voeding-, woon-, en mobiliteitsgedrag van elke gebruiker. Het is de bedoeling dat iedere gebruiker zijn of haar gedrag zodanig aanpast dat zijn of haar ecologische voetdruk daalt.

Uitdaging

Omdat een competitiemodel jongeren nog meer aanspreekt nemen zes groepen van leerlingen het tegen mekaar op. De school organiseert verschillende acties om de leerlingen daarin te stimuleren. Zo worden lege batterijen ingezameld, komt er een actie rond streekproducten en een ‘zotte truiendag’.

Daarnaast komt er in maart een vegetarische week en in april een week van de fiets. VKO is de eerste school die de app en het bijhorende actieprogramma gebruikt, een ware primeur dus. Burgemeester loofde de inspanning van de school en zijn leerlingen en verduidelijkte dat ook de gemeente inspanningen doet om de uitstoot van CO² tegen 2020 met 20% te verminderen.