Wordt Opwijkse stationsparking betalend?

Wij vernamen van omwonenden dat er plannen zouden zijn om de parking aan het Opwijkse station betalend te maken. Zo’n 1200 pendelaars maken dagelijks gebruik van het station. De populariteit van het Opwijkse station is dat er een makkelijke busverbinding is met omliggende gemeenten en dat Opwijk beschikt over een ruime pendelparking.

In 2014 investeerde de NMBS 800.000 euro in een pendelparking voor meer dan 300 wagens (zie foto van de opening). Die parking bewijst dagelijks zijn nut en is eigenlijk nu reeds te klein. Volgens omwonenden werden reeds opmetingen uitgevoerd om slagbomen te plaatsen.

De toegang tot de pendelparking zou 1 euro per dag bedragen wat voor een pendelaar toch al gauw 200 euro per jaar betekent. Als betalend parkeren wordt ingevoerd mag men verwachten dat het wildparkeren in de straten rondom het station weer zal toenemen. Of dat pendelaars die met de wagen komen zullen uitwijken naar stations in de buurgemeenten (waar ook parkeerproblemen bestaan).

Merchtem bijvoorbeeld moest maatregelen nemen om langparkeren in de Stationsstraat te vermijden en een doe-het-zelf zaak moest zelf slagbomen plaatsen om te vermijden dat pendelaars een hele dag parkeren op de privé parking van de zaak.