Processie begon zonnig maar eindigde in stortregen (+ 32 foto’s)

Tot de allerlaatste seconde was het bang afwachten: zal de paardenprocessie uitgaan of zal ze, gezien het slechte weer, binnen blijven? Deze vraag werd zowat door iedereen gesteld die toch aar het centrum van Opwijk was gekomen. Rond drie uur kwam het verlossende telefoontje: de processie zal met een kwartiertje vertragen toch vertrekken.

Toen de nieuwe muzikale groep uit Poperinge de processie opende kwam de zon zowaar door de wolken priemen. De processie nieuwe stijl kon op veel bijval rekenen van het – eerder schaars opgekomen – publiek. Ook Mr. Van Looy zag op de tribune aan de Ringlaan dat het goed was.

Maar geleidelijk aan maakte de zon weer plaats voor een dreigende lucht en het was even twijfelen of er nu tromgeroffel of toch donder was te horen. Het was donder en even later werden de hemelsluizen, voor de zoveelste keer, open gezet.

Sommige figuranten rilden van de kou maar toch zetten zij door. De processiekleren plakten aan het lijf maar een Opwijkenaar is uit het juiste hout gesneden. Enkel De Volherding ging even schuilen in het gemeentehuis: logisch, met zoveel regen zou hun tubaspeler wel eens kunnen verdrinken.

Overal schuilden toeschouwers onder paraplu’s. De apotheose was niet als andere jaren maar daar was een gietende regen voor 100% verantwoordelijk voor. Toch hebben de Opwijkenaren en hun gasten (o.m. de Sint-Genovevaparochie uit Steenhuffel) laten zien dat ze niet bang zijn voor een klein beetje veel regen.

Een suggestie: nodig volgend jaar de buurparochie uit Merchtem uit. Daar hebben ze een beeld van de Heilige Donatus die wordt aanroepen als beschermer tegen donder en bliksem en overdadig regenweer.

Volgend jaar komen wij terug om de processie in al haar vernieuwde glorie te aanschouwen. De Opwijkenaren laten hun Sinte-Poulus niet in de steek!