Muziekclub Nijdrop verliest alle Vlaamse subsidies

Het nieuws gonsde al door Opwijk: Nijdrop verliest zijn subsidies. Voor een goed begrip: het betreft hier de Vlaamse subsidies voor Muziekclub Nijdrop. Op muzikaal gebied heeft Nijdrop nochtans een sterke reputatie opgebouwd. Daarvan getuigt o.m. de voorronde in Humo’s Rock Rally en de vele concerten met jonge groepen uit binnen- en buitenland.

Ondanks een positieve evaluatie van haar dossier kreeg Nijdrop deze voormiddag het deksel op de neus: de subsidies voor concerten en optredens worden vanaf volgend jaar radicaal geschrapt. Het gaat hier om een beslissing van de Vlaamse regering. Om u een idee te geven: voor 2015 mocht Nijdrop nog rekenen op 213.000 euro die geïnvesteerd worden in artiesten en concerten en alles wat daarbij hoort.

Maar Nijdrop is niet de enige muziekclub die vandaag zo’n onheilstijding kreeg. Van het samenwerkingsverband met 15 muziekclubs verliezen 5 clubs alle financiële steun van het Gewest. Opnieuw een flinke aderlating door de besparingen in de culturele sector.

‘Wij wachten nog op de motivering van de beslissing die wij waarschijnlijk nog vanavond mogen verwachten’, vertelde ons een woordvoerder aan de telefoon. ‘We gaan ons dan samen met de andere clubs bezinnen over wat ons te doen staat. Beroep is niet echt mogelijk. Dat kan enkel bij de Raad van State en dat is niet zo simpel”.

Terwijl de donderwolken zich duidelijk opstapelen boven de muziekclub proberen de verantwoordelijken het hoofd koel te houden. Het schrappen van de subsidies heeft uiteraard zijn consequenties voor de vele groepen en groepjes die het clubcircuit nodig hebben om te kunnen spelen.

Door de strenge voorwaarden kunnen jeugdhuizen nog nauwelijks concerten organiseren. Met het schrappen van de subsidies voor vijf muziekclubs wordt de situatie zeker niet rooskleuriger.