Een triest record voor Opwijk

Afgelopen vrijdag besteedde de krant Het Laatste Nieuws heel wat aandacht aan het aantal mensen dat in Vlaanderen overlijdt ten gevolge aan kanker. Gemiddeld meer dan een kwart van alle overlijdens in Vlaanderen is te wijten aan kanker, zo blijkt uit de meeste cijfers (2013) van Stabel. De krant gaf cijfers voor alle Vlaamse gemeenten.

Uit die cijfers blijkt dat Opwijk – op drie gemeenten na – het hoogste percentage overlijdens door kanker heeft in heel Vlaanderen. 37,9% van alle overlijdens in Opwijk waren in 2013 het gevolg van diverse vormen van kanker. Schrijnend in een gemeente die tegelijk in Vlaanderen uitblinkt door zijn Kom Opwijk Tegen Kanker actie.

Koploper is de Limburgse gemeente Kinrooi met 45,7%. Een hoog cijfer dat door HLN verklaard wordt door de lagere levensstandaard. Voor het Vlaams-Brabantse Bierbeek en het Limburgse Alken wordt het hoge cijfer (respectievelijk 44,6 en 42,2%) dan weer toegeschreven aan een groter aandeel van bejaarden in de bevolkingscijfers.

Voor Opwijk wordt geen verklaring gegeven. De levensstandaard is er niet lager dan in de omliggende gemeenten (Merchtem met 28,4% en Asse met 31,8%). Opwijk ligt niet aan een grote autosnelweg (fijn stof) en er is geen zwaar vervuilende industrie in de omgeving. Als de omgevingsfactoren geen verklaring geven dan rest er enkel nog de erfelijke aanleg als verklaring.

Of toeval. Er zijn niet voldoende cijfers bekend om een algemene evolutie vast te stellen. Eén conclusie kunnen we alvast trekken: een actie als Kom Opwijk Tegen Kanker blijft broodnodig en kan niet genoeg gesteund worden. Probeer ook zoveel mogelijk vermijdbare risico’s (tabak, alcohol, zware insecticiden en herbiciden, …) echt te vermijden.