Wordt ‘Mazel’ weer kersendorp?

Kan je over een paar jaar weer genieten van witte kersenbloesems in alle hoeken van Mazenzele? Als het van schepen Jan Couck afhangt heel zeker. Als geboren en getogen Mazenzelenaar herinnert hij zich de tijd nog van Mazel als ‘het witte dorp’. Dat wit kwam van die kersenbloesems natuurlijk. In Mazenzele stonden dan ook heel wat kerselaars en het verkopen van de kersen, o.m. op de markt in Brussel, was een mooie bijverdienste voor vele bewoners.

Om het aanplanten van kerselaars nieuw leven in te blazen kunnen kandidaten genieten van 70% subsidies. De gemeente werkt voor dit opmerkelijke project samen met het Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC). De mensen van RLGC zullen de Mazenzelenaars die kersenbomen hebben aangeplant ook leren hoe ze te snoeien en te onderhouden.

O Machtig Mazel 2
Schepen Jan Couck, milieuambtenaar Eric Roelands en Filip Thollebeek van RLGC bij het onthullen van de startpaal van de Machtig Mazel wandeling.

Jan Couck: “Het gaat hier natuurlijk niet alleen om de mooie witte bloesems. Die boomgaarden zijn een essentieel onderdeel van het netwerk van kleine landschapselementen. Het zijn ook grote biodiversiteitsdragers. Iedereen wordt hier dus beter van en … een handvol lekkere kersen kan iedereen bekoren”.

De Knipoog

Om de kersencampagne wat meer ruchtbaarheid te geven werd een beroep gedaan op de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Knipoog. Zij trokken hun wandelschoenen aan voor een ingekorte versie (het weer was echt niet zo denderend) van de kersenwandeling ‘Machtig Mazel’. Onder begeleiding van leerkrachten en medewerkers van RLGC leerden zij heel wat bij over bomen en kersen.

Maar de gemeente komt ook zelf over de brug. Op een stuk grond tegen het Kravaalbos komen tien hoogstam kerselaars, een bloemenweide, nestkastjes voor steenuilen en een bijenhotel. Daar hadden de leerlingen van De Knipoog wel oren naar. En ze vinden het ook leuk dat de startpaal (met gaatjes voor solitaire bijen) aan de ingang van hun school staat.