Geschiedenis van het Eeksken te boek

Van Hugo Lissens (63) verscheen zopas het boeiende heemkundige boek ‘Het Eeksken, het gehucht en zijn mensen’.

Het Eeksken, een verkleinwoord afgeleid van ‘eik’, is niet enkel een straatnaam, maar staat als een ‘enclave’ ook voor de verzameling straten tussen de spoorweg en de grens met Lebbeke (Heizijde) en Opstal (Buggenhout).

Tijdens de Groote Oorlog werden twaalf woningen uit wraak door de Duitsers platgebrand. Eén bewoner, Frans De Keersmaecker, werd onschuldig geëxecuteerd

Lissens, zelf geboren en getogen op het Eeksken en afstammeling van een familie die al honderden jaren op het Eeksken woont, deed drie jaar onderzoek naar de bewoners en de familiebanden in het gehucht. Het boek beschrijft 87 families en Lissens interviewde ook vijftig personen binnen en buiten het Eeksken.

Het boek van 318 bladzijden telt 325 foto’s, plus 150 bidprentjes, trouwboekjes, brieven en krantenknipsels.

‘Het was mevrouw Caucheteux-Legroux uit Jette die me een lijst bijnamen van de mensen van het Eeksken bezorgde. Dat was voor mij de start om onderzoek te doen naar al die namen’, vertelt Lissens.

‘Door de beperkte mobiliteit in die tijd, werd heel vaak gehuwd binnen of net buiten het gehucht, zodat de gronden meestal binnen de families bleven. Ik sta ook stil bij de dramatische gebeurtenissen in 1914 tijdens de Groote Oorlog toen twaalf woningen uit wraak door de Duitsers werden platgebrand en één bewoner, Frans De Keersmaecker, onschuldig werd geëxecuteerd. Tientallen andere bewoners zijn slechts ternauwernood ontsnapt aan de dood met de kogel.’

Kapel

Het Eeksken had in de 16de eeuw zelfs een echte kapel, maar die werd vernield bij de beeldenstorm van 1580 en nooit meer heropgebouwd.

De vroegere straatnaam Kapellestraat – het gedeelte vanaf het kapelletje richting Opstal – verwees trouwens naar die kapel en dus niet naar het (latere) kapelletje op het kruispunt met de Steenweg naar Lebbeke.

Het boek kost 29,5 euro, portkosten niet inbegrepen, en is te bestellen via rekening BE54-7310-3395-2597.