Wordt cordon sanitaire in Ninove doorbroken?

Het ‘cordon sanitaire’ is een afspraak tussen de ‘democratische partijen’ om geen coalities of bestuursakkoorden te smeden met een ‘ondemocratische partij’ als het Vlaams Belang. Door de sterke groei van die partij in o.m. Denderleeuw en Ninove (waar Forza Ninove met VB-boegbeeld Guy D’haeseleer 40 % van de stemen haalde) komt het cordon echter onder zware druk te staan.

Karolien De RooseIn Denderleeuw werd ondertussen een bestuursakkoord gesloten dat het Vlaams Belang opnieuw in de oppositie duwt maar in Ninove liggen de zaken anders. Door de onwil van N-VA om in een bestuursmeerderheid te stappen (ze willen noch met Forza, noch met Open VLD en Samen in zee) dreigt de onbestuurbaarheid.

Toch is er een eerste barst in het cordon gekomen waardoor Forza doordat N-VA lid Karolien De Roose weigerde een akkoord voor een lijstverbinding te ondertekenen tussen N-VA en VLD. Hierdoor krijgt Forza nu vier mandaten in het BCSD, het bijzonder comité voor de sociale dienst. Open VLD en Samen hebben er elk twee.

Naast de acht leden krijgt het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ook een voorzitter, één van de schepenen van het nog te verkiezen college. Zoals het er nu naar uit ziet, worden de schepenen verkozen in geheime zitting. Het zou dus best kunnen dat Forza Ninove met een verkozen schepen zijn stempel kan drukken op de sociale dienstverlening van de stad.

Bij Samen vreest huidig OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer dat Forza Ninove, de slogans van Vlaams Belang indachtig, wel eens de ‘eigen volk eerst’ politiek zou kunnen hanteren in de sociale sector.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...