Op de fiets naar Brussel

Woensdag kon je vier volwassen mannen op een grote step spotten aan het station van Zellik: een minister, een provinciaal gedeputeerde, een burgemeester en een vertegenwoordiger van Infrabel. Viel carnaval voor kerstmis dit jaar? Neen, het stuk fietssnelweg F212 tussen de Oude Merchtemsebaan en de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd plechtig maar ook ludiek in gebruik genomen.

De F212 wordt ook wel de AB-route genoemd omdat ze het station van Asse verbindt of zal verbinden met het Noordstation in Brussel. Mogelijk wordt deze fietssnelweg nog doorgetrokken naar Merchtem en Opwijk (de zogenaamde OMA-route).

Nu kan je alvast van het station van Asse naar Brussel fietsen. Hier en daar moet nog een ontbrekend stuk worden aangelegd maar de intentie is duidelijk: meer mensen op de fiets naar Brussel krijgen. De F212 was enkel  mogelijk door de samenwerking tussen de gemeente Asse, Infrabel, de provincie Vlaams-Brabant en de dienst mobiliteit van het Brussels Gewest. Naast de man van Infrabel waren dan ook burgemeester Van Elsen, provinciaal gedeputeerde Dehaene en Brussels minister Smet present om te speechen en de route ’in te steppen’.

De werken aan het nieuwe stuk van het tracé werden eind 2017 aangevat en onlangs afgerond. Paradepaardje van dit deel zijn zeker de uitgebreide en complexe werken ter hoogte van het station van Zellik.

Het gedeelte van de Oude Merchtemsebaan tot de Ring is 1650 m lang en kostte 2.800.000 euro. Het deel langsheen het researchpark van Zellik tot de grens met het Brussels gewest is 893 m en kostte 600.000 euro. Aan het station van Zellik kwam er een nieuwe fietshelling met een kostenplaatje van 300.000 euro. Het hele traject is verlicht.

Bijzonder is dat er een nieuwe biotoop werd aangelegd voor de de kolonie zeldzame ringslangen in de omgeving van de Brusselse Ring. Door de aanleg van de fietssnelweg werd de biotoop verstoord. De slangen werden verhuisd naar een nabijgelegen biotoop op Brussels grondgebied en een nieuw biotoop werd aangelegd langs de fietssnelweg met een zonnehelling en amfibietunnels.

Er is ook een overzichtelijke kaart van de F212 aangemaakt. Die kan je o.m. verkrijgen bij de gemeente Asse en bij de andere partners.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk