Harold Van de Perre stapt van het oude naar het nieuwe

Harold Van de Perre behoort tot de markantste kunstenaars die Ninove in de twintigste  eeuw heeft voortgebracht. Zijn tachtigste verjaardag viert hij met een indrukwekkende tentoonstelling in het oud stadhuis van zijn geboortestad.

Harold Van de Perre doopt zijn tentoonstelling ‘Van het oude naar het nieuwe’. “De tentoonstelling opende de deuren op 10 december 2016 en eindigt op 15 januari 2017”, verduidelijkt hij. “Zo stappen we letterlijk van het oude jaar in het nieuwe, en kan ik, ergens halfweg, mijn vele vrienden en familieleden op verjaardagstaart trakteren.”

Maar met de keuze voor deze titel vertelt Harold ook iets over het artistieke parcours dat hij sinds zestig jaar heeft afgelegd én over de ambities die hij nog koestert.

“Ik beschouw de tentoonstelling enerzijds als een retrospectieve waarin ik een samenvatting breng van wat ik tot nu toe heb gerealiseerd.” En dat is niet weinig: Van de Perre heeft zich nooit op één genre of techniek laten vastpinnen. Krachtige tekeningen op grote formaten staan er naast diffuse tedere aquarellen. Kleurrijke pastels verbroederen met monumentale glasraamcreaties waarin hij op zoek gaat naar een rijke, persoonlijke glasraamtaal. “Anderzijds presenteer ik nieuw werk in een techniek waarmee ik nooit eerder aan de slag ben gegaan: ik kom in het oud stadhuis van Ninove voor het eerst naar buiten met olieverfschilderijen. ‘De paradox van het geloof’ is de titel van een van de reeksen, ik tracht er onder meer het Paasmysterie in te vatten. Het voelt als debuteren op je tachtigste.”

‘Van het oude naar het nieuwe’ is een grote en bonte tentoonstelling. “Als ik, tachtig jaar geworden, een balans opmaak van mijn werk, dan zie ik een bijzonder verdeeld beeld. Ik maakte tekeningen, aquarellen en pastels, en ik ontwierp in opdracht tal van glasramen”, omschrijft Harold Van de Perre het zelf. Daarnaast was hij leraar beeldende kunsten. Vanuit zijn pedagogische aanleg schreef hij drie kunstboeken, respectievelijk over Van Eyck, Bruegel en Rubens. Daaruit volgde dan weer een zesdelige, internationaal bekroonde reeks kunstfilms over dit universele driespan.

“Getuigt dit alles van verdeeldheid? Of van veelzijdigheid? Of houden beide elkaar in evenwicht?” mijmert hij. Om er zelf een filosofisch antwoord op te geven: “Het leven is wat het is en ik ben wie ik ben. Alles gaat vlug voorbij. En toch heb ik het gevoel dat ik nu pas begin.”

Praktisch:

  • Harold Van de Perre presenteert ‘Van het oude naar het nieuwe’, een samenvattende retrospectieve & nieuw begin met olieverfdoeken
  • Nog tot en met 15 januari 2017 in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
  • openingsuren: maandag-dinsdag-woensdag-vrijdag 9-12 & 14–17, donderdag 9-12 & 16-19.30,  zaterdag & zondag 14-17; gesloten op 24 en 25 december 2016 & 1 januari 2017
  • filmvertoningen (elke dag om 15 uur, één film per dag; speellijst op www.ninove.be)
Topartikels editie Ninove-Dender