Filmclub NinoFilm speelt The Dark Horse

Met ‘The Dark Horse’ (regie James Napier Robertson) presenteert Filmclub NinoFilm het waargebeurde en uiterst bewogen levensverhaal van Genesis Potini, een Nieuw-Zeelands schaakgenie met een bipolaire stoornis. De film uit 2014 geldt als een van de beste die ooit in Nieuw-Zeeland gemaakt werden.

Genesis Potini leed aan een bipolaire stoornis, maar dat belette hem niet om zich sterk in te zetten voor de toekomst van achtergestelde kinderen. In een samenleving waarin veel jongeren moeilijk kunnen weerstaan aan ‘de verleidingen van het verkeerde pad’, probeerde hij met schaken het leven van die jongeren weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseerde hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en – soms ook – linke criminelen.

Genesis Potini overleed in 2011. Drie jaar later maakte de jonge Nieuw-Zeelandse filmmaker James Napier Robertson een krachtig drama over dit briljante maar weinig bekende schaakgenie. ‘The Dark Horse’ drijft niet alleen op de indrukwekkende regie van Robertson, die ook het scenario schreef. Even glansrijk is de sterke acteerprestatie van Cliff Curtis. ‘The Dark Horss’ is vaak komisch, soms rauw maar bovenal intens aangrijpend.

Praktisch:

  • The Dark Horse op dinsdag 6 december, 20 uur (inleiding om 19.45 uur)
  • In Cinema Central, Lavendelstraat, Ninove
  • € 6 (met reductie voor jongeren)
  • UiTPAS-activiteit
Topartikels editie Ninove-Dender