De romantische ziel van alleskunstenaar Jan Van Der Smissen

Op 14 juni 1995 overleed in Pollare de kunstenaar Jan Van Der Smissen. Twintig jaar na zijn dood blikt een bijzondere retrospectieve op deze kunstenaar terug. Een prettig weerzien voor wie de man heeft gekend, een verrassende kennismaking voor wie dit krachtige oeuvre nog moet ontdekken.

Jan Van Der smissen (°1944) is wellicht het meest bekend van zijn landschappen. In tientallen schilderijen heeft hij de stille, ongerepte natuur en het harde boerenleven gepenseeld, meestal in de zachte, warme kleuren die zijn keurmerk waren. De kunstenaar speelde graag met licht en schaduw. Niet zelden drapeerde hij over zijn compositorisch sterk opgebouwde landschappen een geheimzinnige, wat dromerige sfeer. Vanuit zijn werkkamer in Nekkersput in Pollare had hij een schitterend uitzicht over de Dendervallei, die hij talloze keren zou vereeuwigen. Maar even graag daalde hij de berg af om aan de oever van de rivier zijn ezel neer te poten en als een pleinairist de mistige meersen op doek te zetten.

Portretten vormen een ander belangrijk deel van zijn oeuvre. Mooie kinderkoppen, een oude vrouw, een boer op het veld, guitige volkstypes, showbizziconen met wie hij bevriend was: elk portret is tegelijk sprankelend en onbevangen, in elk portret peilde hij naar de ziel van de mens, naar de hartenklop van het leven.

Van Der Smissen haalde zijn inspiratie het liefst uit de natuur en de mensen rondom hem. Hij streefde daarbij naar een fotografische, waarheidsgetrouwe weergave van de realiteit. Dat herkenbare, figuratieve is ongetwijfeld een belangrijke verklaring van het succes en de populariteit van de gulle levensgenieter Jan Van Der Smissen.

“Prinsj Vitrineklasjer”

De tentoonstelling toont zowel van zijn landschappen als van zijn portretten een fraaie selectie, maar belicht veel meer dan de schilder Jan Van der Smissen. Ze toont ook tekeningen, onder andere uit de nalatenschap van de kunstenaar. Er is aandacht voor het grafische werk: Jan Van Der Smissen ontwierp verpakkingen en maakte reclametekeningen. Hoeveel Witkapdrinkers zouden beseffen dat de ‘Witkap Pater’ een creatie van deze tekenaar–graficus is?

De tentoonstelling presenteert een reeks van 33 aquarellen van Ninoofse gebouwen en landschappen die werden gebruikt in een toeristische kaart van de plaatselijke VVV. Waarmee meteen de link wordt gelegd naar de grote betrokkenheid van Jan Van Der Smissen bij het culturele leven en het folkloristische gebeuren van de stad waar hij is geboren (Ninove) en het dorp waar hij heeft gewoond (Pollare). De tientallen winkeletalages die Van Der Smissen in de carnavalsperiode beschilderde, leverden hem de bijnaam ‘Prinsj Vitrineklasjer’ op. En zelfs nu, twintig jaar na zijn overlijden, dragen op verschillende plekken in het Ninoofse winkeletalages, uithangborden en gevelmuren nog altijd het signatuur van “Meester Jan”.

Praktisch:

  • Van 1 november tot en met 29 november in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein in Ninove
  • Openingsuren: weekdagen 9–12 uur en 14–17 uur (donderdag tot 19u30, gesloten op vrijdagnamiddag); zaterdag, zon- en feestdagen 14-18 uur
  • Meer info? Dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 31 32 86
Topartikels editie Ninove-Dender