Sociaal artistiek project in Nederhasselt

In Nederhasselt wordt er op zondag 18 oktober niet alleen gewandeld naar aanleiding van de Dag van de Trage Weg maar start er die dag ook een sociaal artistiek project.

Dag van de Trage Weg

Liefhebbers van trage wegen en schitterend natuurschoon weten waarheen zich te reppen op zondag 18 oktober: voor het tweede opeenvolgende jaar is de werkgroep ‘Nederhasselt Natuurlijk!’, die ontstond binnen het lokale Leaderproject ‘Dynamiet in de dorpen’, gastheer voor de organisatie van de Dag van de Trage Weg.

De wandeling start op het dorpsplein aan het Hof Ter Beke (Beekstraat 6). Je kan vrij starten tussen 14 en 15 uur en kiezen uit twee uitgestippelde tochten: Ă©Ă©n van 9 km en Ă©Ă©n van 15 km. Beide wandelingen trekken langs verschillende rustpunten die in het kader van Leader werden ‘bemeubeld’. De rustpunten vormen de kern van het deltawandelplan dat de werkgroep de volgende jaren verder wil ontwikkelen. Op de rustpunten kan er gedronken en gesneukeld worden.

MU.N’HA zoekt ‘Nederhasselt Souvenirs’

De Dag van de Trage Weg is ook de start van een sociaalartistiek project dat de stad de komende maanden in Nederhasselt wil realiseren als een uitloper van het Leaderproject. Drie plaatselijke kunstenaars stellen op zondag 18 oktober elk een project voor ‘om kunst in het dorp te verankeren’. Anita Nevens opent zondag de deuren van MU.N’HA, het Museum van Nederhasselt.

Ze nodigt alle dorpsbewoners uit om zondag met een eigen ‘Nederhasselt Souvenir’ naar de kapel van Onze-Lieve- Vrouw van Lourdes in de Scheidestraat te komen. Dat souvenir kan een verhaal of een anekdote over Nederhasselt of een van zijn bewoners zijn, maar evengoed een oude landkaart, een tabakspijp, een achtergebleven uithangbord of een herinnering aan de verdwenen beenhouwerij.

Het souvenir wordt ter plekke geregistreerd, gecatalogeerd en gefotografeerd door de Ninoofse stadsfotografen. De komende maanden wil Anita Nevens met de ‘Nederhasselt Souvenirs’ aan de slag gaan in een kunstproject. Over de voorbereidingen van MU.N’HA maakte Jin Dubois een prikkelende videoreportage, waarin verschillende dorpsbewoners hun bescheiden debuut als acteur maken. Ook voor Jin is de video een middel om de dialoog met het dorp aan te gaan.

Objets trouvés

Anita Nevens en Jin Dubois zijn twee kunstenaars die zich recent in Nederhasselt vestigden. Voor hen is dit project een manier om hun nieuwe dorpsgenoten te ontmoeten. De derde kunstenares Sylvia Souffriau volgde de omgekeerde beweging. Zij is geboren en getogen in Nederhasselt, maar woont en werkt intussen al enkele jaren in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Sylvia is gefascineerd door oude werktuigen, de koterijen die mensen in hun achtertuin plaatsen, de creatieve en archaĂŻsche ontwerpen van de boeren uit het dorp. Ze werkt graag met ‘objets trouvĂ©s’. Voor haar is het sociaalartistieke project een uitdaging om weer met haar roots aan te knopen. Je vindt Anita Nevens, Jin Dubois en Sylvia Souffriau op de Dag van de Trage Weg ‘ergens’ in Nederhasselt.

De MU.N’HA-reportage van Jin Dubois vind je via volgende link: https://youtu.be/ZNWVwoYrgZM

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 91

Topartikels editie Ninove-Dender