Bouwafval gestort op… fietspad

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan met de sluikstortproblematiek in onze regio. Zaterdagnacht hebben onbekenden zelfs zonder schroom een berg bouwafval gedumpt…op het fietspad van de Merchtemsesteenweg (N211) in Wolvertem. De zwerfvuilmeester van Meise, Luc Larivière, deed zelf de ontdekking. Omdat het stort een gevaar vormde voor de veiligheid van de fietsers kwam de brandweer van Londerzeel zelfs ter plekke.

Sluikstorters zijn al langer heel erg actief in onze regio. Onder meer in het grensgebied van Londerzeel en Wolvertem aan de A12 en op terreinen langs de Woluwelaan in Machelen en werden recent nog grote hopen achtergelaten vuil ontdekt.

Afgelopen weekend gingen stoutmoedige onbekenden nog een stap verder. Ze kieperden gewoon een hele hoop oud bouwafval over het fietspad van de Merchtemsesteenweg in Wolvertem. Het was toevallig genoeg de gemeentelijke zwerfvuilmeester Luc Larivière die de ontdekking deed.

“Ik was na mijn nachtwerk rond tien voor zes op weg naar huis”, vertelt hij. “Ter hoogte van de Merchtemsesteenweg moest ik uitwijken voor stukken dakpannen en isolatieplaten op de rijweg. Ik ben gestopt en aan de bandensporen was te zien dat een lichte vrachtwagen in de berm was gereden. Hij was duidelijk gehaast en heeft zijn lading gewoon afgekapt. Dit kon ook nog maar pas gebeurd zijn want het piepschuim dat op de openbare weg lag was nog niet stuk gereden.”

Het stort bestond uit onder meer zware doordrenkte vezelplaten, gyproc, bouwsteen, dakpannen, piepschuim en stukken isolatiepanelen. “Het afval lag verspreid over een afstand van zeker 25 meter. Ik heb de dakpannen van de openbare weg geruimd en de politie opgebeld. Het bouwafval versperde ook volledig het fietspad. Omdat het voor fietsers totaal niet veilig was is een brandweerploeg van Londerzeel ter plekke gekomen om het fietspad en de baan op te ruimen.” Gisteren werd het stort opgehaald door intercommunale Incovo.

Larivière kan ook maar vaststellen dat de problematiek blijft toenemen. “Ze zijn voor niks meer beschaamd”, zucht hij. “Dat bewijst dit geval nog maar eens. Het lijkt zelfs van kwaad naar erger te gaan. Ik krijg ook steeds meer meldingen van bewoners omdat ze mij kennen. Sommigen denken dat dit mijn isjob terwijl het eigenlijk vrijwilligerswerk is.”

Larivière ziet één mogelijke oorzaak. “Het is geen excuus maar containerparken zijn toch duur. Het is een beetje bij de haren getrokken. Voor het minste zit je aan 25 euro als je iets wegbrengt. 7 euro ofzo lijkt mij een schappelijke prijs. Dit gaat anders niet stoppen. Dan denken sommige mensen: ‘Als niemand het ziet, kieperen we het de kant maar in…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise