Oehoe gespot in Ninove

Kris De Wit van Natuurpunt Ninove hoorde op maandagavond 23 maart in de omgeving van zijn woning in de Witherenstraat in Ninove plots een Oehoe roepen.

‘Enkele vogelkijkers kwamen ook een kijkje nemen en zagen een grote uil zitten op de top van een werfkraan’, vertelt Wouter Mertens, voorzitter van Natuurpunt Ninove. ‘Na een tijdje vervloog hij richting brouwerij Slaghmuylder en ging daar zitten in de top van een grote kerstboom. Het leek alsof de vogel daar vastzat want hij probeerde een paar keer tevergeefs weg te vliegen. Deze ochtend ging Frederik De Coster nog eens kijken en de uil zat nog steeds in de top van dezelfde boom. Omdat dit toch raar leek en een ontsnapt exemplaar af en toe wel voorkomt, is het vogelopvangcentrum van Geraardsbergen ingeschakeld. Die konden samen met de brandweer het dier bevrijden want het zat vast in de takken door de riempjes aan zijn poten. Hiermee weten we ook onmiddellijk dat het niet ging om een wilde vogel maar om een ontsnapt exemplaar van een privépersoon. Het zou trouwens niet de eerste waarneming van deze Oehoe geweest zijn want een paar dagen eerder is het dier in de omgeving van Meerbeke gespot.’

De Oehoe is een inheemse uil die momenteel vooral voorkomt in de Ardennen en Limburg. Het zijn  De soort is de laatste jaren aan het uitbreiden en vorig jaar was er in onze regio nabij de grens met Wallonië al een succesvol broedgeval. Het was dus wel degelijk mogelijk dat het om een wild exemplaar ging.

Topartikels editie Ninove-Dender