Vrijwilligers planten bos Veldekenslos heraan

In de Veldekenslos hebben meer dan vijftig vrijwilligers afgelopen zaterdag een nieuw bos met ruim 3.000 inheemse bomen aangeplant.

Het bos, in het Affligemse GNOP-gebied, is eigendom van Carlos Van Lierde (52) uit Gent.

‘Ik heb het een tijdje geleden geërfd’, vertelt hij. ‘Het was een populierenbos van 1,14 hectare dat al drie generaties familiebezit is. De bomen werden echter te groot en er waren ook al veel dode exemplaren bij. Die dreigden een gevaar te worden.’

‘De verantwoordelijkheid als er iets gebeurt is dan wel voor mij, zodat ik het bos enkele maanden geleden genoodzaakt was om het laten kappen. Financieel was dat broekzak-vestzak, want populierenhout is amper iets waard.’

‘Er was toen hier en daar sprake van een kaalslag, maar het was altijd mijn bedoeling om het bos heraan te planten. Ik maakte daarover afspraken met Bos+. Ook de bosgroep Groene Corridor, waarvan ik lid ben, gaf me het nodige advies. Bovendien wordt het nu een bos met inheemse bomen als zomereik, beuk, zwarte els in het meer drassige gebied en rondom hazelaar.’

Omdat Van Lierde in zijn eentje moeilijk drieduizend bomen kan aanplanten zorgde Bos+ voor vrijwilligers. Die werden gevonden bij de burgerbeweging Hart Boven Hard die met tientallen vrijwilligers uit heel Vlaanderen afzakten naar Affligem.

Elk boompje kreeg ook een label met de hartenwens van burgers of organisaties die Hart Boven Hard en de Waalse tegenhanger Tout Autre Chose steunen.

Bos+ verzorgde de logistieke hulp. Door het bos loopt ook een wandelpad van het GNOP-gebied dat nog moet worden hersteld.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...