Ninoofse Oorlogsgazet brengt eerste oorlogsmaanden tot leven

Op vrijdag 7 november verschijnt de eerste Ninoofse Oorlogsgazet, een uitgave van de Erfgoedraad. De krant brengt de eerste oorlogsmaanden in Ninove tot leven met tientallen verhalen die een groep vrijwilligers uit de archieven heeft opgediept.

‘Begin augustus 1914 merkt men in Ninove en omgeving weinig van de oorlog, maar al op de derde dag van de oorlog sneuvelt nabij Luik de eerste Ninovieter.’

‘Pas op vrijdag 21 augustus maakt Ninove kennis met de eerste Duitse Ulanen (verkenners te paard). Het is maar een voorproefje van de hoofdmacht die op zaterdag 22 augustus arriveert en de nacht in Ninove doorbrengt.’

‘Op 24 augustus worden op de Brusselbaan drie gevangengenomen Belgische soldaten door Duitsers doodgeschoten als ze uit een Duitse wagen proberen te ontsnappen.’

De details over deze augustusgebeurtenissen lees je in de eerste Ninoofse Oorlogsgazet. Maar de gazet biedt ook biografieën van Ninoofse soldaten, fragmenten uit de dagboeken van brouwersdochter Jeanne De Mont en getuigenissen uit de verschillende deelgemeenten.

De ‘Slag van Den Ezel’, de vlucht van zotte maandag, de vermiste hoenders van Nederhasselt, het graf van August Geerts uit Appelterre-Eichem, de brand aan de ‘Vuile Voorschoot’ in Voorde, de Ninoofse dumdumkogels,
je leest het allemaal in De Ninoofse Oorlogsgazet.

Ze is te koop op alle evenementen ter herdenking van de Groote Oorlog, in het stadhuis, in het Oud Stadhuis en in de bibliotheek. De Ninoofse oorlogsgazet kost 1 euro.

Intussen blijft ook de blog http://ninove14-18.weebly.com de Groote Oorlog op de voet volgen. 

Topartikels editie Ninove-Dender