Chico viert verjaardag jaarlijks in Normandië

Sigmond Ghijssels was één van de zeven kandidaten die in aanmerking kwamen voor de Prijs Toerisme die VVV Ninove jaarlijks uitreikt. Sigmond, ‘Chico’ voor familie en vrienden, brengt Ninove in de belangstelling door zijn aanwezigheid als vaandeldrager op herdenkingen aan de gruwel van beide wereldoorlogen.

Ondanks zijn zwakke gezondheid vond hij de kracht om met zijn echtgenote Marie-Thérèse Hautman in de eerste helft van juni opnieuw naar de Normandische stranden te trekken. Dit doet deze Ninoofse vaandeldrager al gedurende 20 jaar omdat hij op 6 juni (D-Day) jarig is.

Voor de 17de keer op rij bezocht het koppel Oradour-sur-Glane en nam er deel aan de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Samen met 76 Franse vaandrigs vormde Chico met zijn Belgische driekleur er een erehaag.  

Hier vond op 10 juni 1944 het ‘bloedbad van Oradour-sur-Glane’ plaats. Het dorp werd die dag door het eerste regiment ‘Der Führer’ van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich ingesloten en uiteindelijk verwoest. Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad. 

Topartikels editie Ninove-Dender