Omslagfoto Ninove Info niet door iedereen gesmaakt

Om een aantal activiteiten in het kader van Erfgoeddag 2014 onder de aandacht te brengen, prijkt op het aprilnummer van Ninove Info (het maandelijkse informatieblad van het Ninoofse stadsbestuur) een dame met hoofddoek.  Iets wat bij Guy D’haeseleer (Forza Ninove) en zijn aanhangers in het verkeerde keelgat is geschoten.

‘Dit linkse CD&V- VLD- SP.a- Groen – stadsbestuur laat geen gelegenheid onbenut om ons de multiculturele samenleving door de strot te duwen’, klinkt het. Schepen van Informatie Wouter Vande Winkel (Groen) vindt dergelijke reactie bijzonder triest.

‘Erfgoeddag gaat grenzeloos’ focust op roerend en immaterieel erfgoed dat grenzen overschrijdt. Om te beginnen het erfgoed van de eigen fabrieken wiens producten naar alle uithoeken uitgevoerd werden. Maar ook het erfgoed van andere culturen dat sinds de jaren 1960 ingeburgerd raakte o.a. in Ninove.

Zo zijn 17 februari en 16 juli 1964 twee historische dagen voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap van België. Op die dagen sloot de Belgische overheid akkoorden met respectievelijk de Turkse en de Marokkaanse overheid om gastarbeiders naar ons land te halen. Akkoorden die zowel in ons land als in Turkije en Marokko een grote impact hadden. 50 jaar later is onze maatschappij dan ook grondig hertekend.

Alle info over Erfgoeddag 2014 en de activiteiten die in Ninove georganiseerd worden, vindt u op www.erfgoeddag.be

Topartikels editie Ninove-Dender