Een leestuin in De Lettertuin

Sinds september volgt het leerkrachtenteam van stedelijke basisschool De Lettertuin in Ninove extra vorming over lezen. De kinderen krijgen meer tijd om te lezen, ook in de klas. En de juffen leren de kinderen hoe leuk het is om zich in een boek te verdiepen.

In het kader daarvan werd op school een ‘leestuin’ ingericht die eind februari feestelijk werd geopend met een schoolfuif en een vrij podium.

‘Lezen is misschien wel één van de meest belangrijke dingen die je leert op school. En daarom willen wij er ook extra op inzetten’, zegt directeur Karolien Frederickx. ‘Met deze nieuwe manier van werken, willen we op twee pijlers inzetten: goed lezen en graag lezen. Want het ene is met het andere verbonden. Kinderen die graag lezen, zullen sneller ook goed kunnen lezen. En wie goed leest, zal ook liever lezen.’

Om de kinderen zin te laten krijgen in lezen, worden er heel wat initiatieven genomen in De Lettertuin. De klasbibliotheek werd uitgebreid, er worden boekvoorstellingen gegeven, leeskilometers worden bijgehouden en de juffen lezen regelmatig stukjes voor uit een leuk boek.

In de kleuterklas wordt er heel wat aandacht besteed aan voorbereidend lezen. De kleuterjuffen lezen voor uit prachtige kinderboeken. De oudste kleuters leren stilaan wat letters zijn en hoe ze hun naam kunnen schrijven.

Er ontbrak echter nog iets, vond het korps. Een plaats waar de kinderen gezellig en rustig een boek kunnen lezen. En zo namen de juffen de verfborstels bij de hand om de leestuin vorm te geven.

Met gras onder de voeten, kussens in de vorm van een bloem en een stapelbed werd een echte tuin gemaakt. De kinderen die al in stilte kunnen lezen, kunnen tijdens de leesles naar de leestuin gaan.

Topartikels editie Ninove-Dender