Op dinsdagvoormiddag 1 oktober en dinsdagvoormiddag 8 oktober 2024 waren 190 leerlingen van het 5de leerjaar van scholen in en rond Asse te gast op het landbouwbedrijf Stappeshof in Merchtem en het fruitbedrijf Peter De Coninck in Opwijk.
Op 8 oktober waren Sint-Donatus en Ten Bos uit Merchtem en De Kleine Wereld uit Asse aan de beurt. En of het plezant was! De kinderen keken hun ogen uit want wat voor velen ging een nieuwe wereld open.
Jonge stedelingen weten niet altijd hoe het voedselproductieproces werkt. Met de steun van de provinciale Landbouwkamer Vlaams-Brabant, het Europees Landbouwfonds en VLM werkte Landbouweducatie Boerenbond vzw een vormingsaanbod uit met landbouwers en organiseert het ‘boerendagen’ rondom centrumsteden in Vlaams-Brabant.
Stadskinderen leren, ruiken, voelen en proeven op de ‘boerendagen’ wat de moderne land- en tuinbouwsector te bieden heeft en hoe hun voedsel duurzaam geproduceerd wordt.
“We zien dat er nog heel wat misvattingen bestaan over landbouwers en hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Door kinderen een blik te geven achter de schermen van land- en tuinbouwbedrijven willen we daar verandering in brengen. Zo komen ze te weten hoe de vork in de steel zit en hoe boeren zich dag en nacht inzetten voor ons lokaal lekker voedsel,” aldus Lode Ceyssens, voorzitter Landbouweducatie Boerenbond vzw.
Naast een rondleiding op beide gastbedrijven, maken de stadskinderen via workshops van andere landbouwers kennis met diverse facetten van de land- en tuinbouwsectoren en verscheidene landbouwthema’s. Ook biologische landbouw, korte keten, verkeersveiligheid en de klimaatproblematiek komen aan bod op de ‘boerendagen’.
Op Stappeshof van de familie Vanderstappen werden de kinderen wegwijs gemaakt in de melkproductie. Bert Emmerechts bracht hen de knepen van het witlooftelen bij en Bart De Baerdemaeker uit Mollem vertelde over de varkensteelt. Op het fruitbedrijf van Peter De Coninck mocht na een wandeling in de boomgaard geproefd worden van het lekkere fruit. Ann Saerens van Hof Ter Vrijlegem vertelde over koolzaad en boer Luc Robberechts van Het Gezonde Plukveld presenteerde een arsenaal aan bekende en minder bekende groenten
Het project ‘boerendagen’ wordt over een periode van drie jaar gefinancierd door onderstaande partners, de Provinciale Landbouwkamer Vlaams-Brabant en Landbouweducatie Boerenbond vzw (voorheen: Plattelandsklassen vzw). In totaal worden 30 ‘boerendagen’ georganiseerd voor meer dan 2.000 leerlingen, met 200 landbouwers en plattelandsgidsen. (eb)