Brussegemkenner Jan Willems stelt nieuw boek voor

Wie Jan Willems zegt, zegt Brussegem en omgekeerd. Jan heeft nu een nieuw boek uit. Dit nieuwe werk van 396 pagina’s is de opvolger van “De geschiedenis van Brussegem, vanaf de Frankische tijd” en “Britse bommenwerper crasht op 3 juni 1942 in Linthout.” Het boek wordt voorgesteld op donderdag 18 juli om 19.30 uur in de Gemeenschapslokalen te Brussegem.

Toch even voorstellen voor zij die de Brussegemnaar in hart en nieren niet kennen. “Tussen mijn 18de en 48ste was ik, meen ik te mogen zeggen, op sociaal, cultureel en sportief vlak een dragende draaischijf binnen het dorpsleven van Ossel en Brussegem. Organisator van en woordvoerder op heel wat evenementen. Alleen … ik was nooit een ‘tafelspringer’ in dat verenigingsleven,” vertelt Jan, 73 ondertussen.

“Mijn gedrevenheid om te schrijven, om (diep) te graven in het verleden van mijn geboortedorp heeft dit nieuw boek ‘Brussegem tijdens de Eerste Wereldoorlog’ opgeleverd. Het zal wel mijn laatste zijn want er zijn nog andere dingen in het leven

Wat nu verschijnt is het resultaat van meer dan vier jaar research in binnen- en buitenlandse archieven, in militaire dossiers maar ook door lectuur van verhalen opgetekend door regimentsofficieren en van oorlogs- dagboeken waarin de toenmalige dorpspastoors het dorpsleven beschreven ‘zoals het toen was’. Kortom, het boek is het verhaal van kleine en grote ‘lokale’ nieuwsfeiten in een tijd waarin een dreigende Eerste Wereldoorlog de wereld buiten de dorpsgrenzen bepaalde.

Inhoudelijk is veel aandacht gegaan naar de mens in oorlogstijd; de soldaat aan het front. Door de nadruk te leggen op de menselijke dimensie in oorlogstijd verschilt het werk van wetenschappelijk onderbouwde naslagwerken. Dit maakt het verhaal van de Duitse overrompeling van Brussegem vlot leesbaar. Immers, amper 16 dagen nadat de Duitse troepen op 4 augustus 1914 België binnen vielen, wapperde de Duitse vlag aan het stadhuis te Brussel en werd ook Brussegem als als ‘randgemeente’ plots Duits bezet gebied.”

Om de oplage zo correct mogelijk te berekenen, kan het boek besteld worden via voorintekening en een e-mail naar: janwillems@telenet.be of telefonisch of via Whatsapp: 0499-70.02.74 of door storting/overschrijving van 40 euro op het rekening- nummer BE 22 7431 0013 6447 met vermelding “Brussegem – Eerste Wereldoorlog” (+ naam besteller).

Het bestelde boek kan afgehaald worden op zondag 4 augustus van 10 tot 15 uur in de Gemeenschapslokalen te Brussegem (kan ook thuis geleverd worden mits mogelijke portkosten). (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk