Wapenstilstand wordt in Merchtem niet vergeten

Net zoals in Peizegem en Brussegem werd ook in het Merchtemse centrum een 11-novemberviering gehouden met de traditionele elementen. Na de eucharistieviering, die werd opgeluisterd door de muziekvereniging Muzico, trok de traditionele stoet door de Merchtemse straten richting het standbeeld van de onbekende soldaat.

De leden van de kindergemeenteraad gingen met de bloemen voorop, onder commando van ceremoniemeester François De Block. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, meer dan veertig muzikanten sterk, zorgde voor de muzikale omlijsting. Uiteraard ontbrak ook de Kring van Oud-Soldaten van Merchtem niet.

Op de Krekelendries werden aan het monument van de onbekende soldaat, een felle plensbui ten spijt, de bloemenkransen neergelegd. Vervolgens ging het richting gemeentehuis.

In de raadzaal mocht burgemeester Gotye Renquin met zijn toespraak de spits afbijten en nam hem nam burgemeester Maarten Mast het woord. Paul Van Den Eynde, voorzitter van de KOS Merchtem, die enkele jaren geleden nog pleitte voor het behoud van het oorlogsmonument op de Krekelendries had het nu over de historiek van dit standbeeld in het centrum.

Er was ook nog een cadeautje voor François De Block. En niet te vergeten, aan de ingang van de raadzaal had de jonge Cisse Loncke, een fervent verzamelaar van memorabilia uit de twee wereldoorlogen, een kleine tentoonstelling opgezet. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk