Ondanks flyer, Klakson komt niet terug!

De voorbije dagen werd in de Merchtemse bussen een flyer gedropt met daarop de vraag “Mis jij Klakson ook?” en een foto die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De bedelers hadden meteen een punt want er werd over gesproken. Zou dat nu toch waar zijn dat Klakson terug gaat verschijnen?

Het ondertussen iconisch magazine behoort tot het collectief geheugen van de Merchtemnaren. Het eerste nummer verscheen op 10 mei 1984 en het laatste exemplaar viel na 37 jaargangen en 810 nummers op 16 december 2020 in de bus! Dat is ondertussen al drie jaar geleden en heel wat trouwe lezers kijken naar nog met weemoed op terug.

Dat is ook CD&V-Plus niet ontgaan en met de Klaksonflyer is het startschot gegeven van hun verkiezingscampagne, zoveel is zeker. Dat blijkt althans uit het relaas van voormalig verantwoordelijke uitgever Karel Lesy toen we ons oor daar te luister legden.

Karel Lesy

“Ik ben gecontacteerd door die partij en zij willen de komende tien maanden een blad uitgeven, genre Klakson. Bleek dat ze inmiddels ook al het webadres in hun bezit hebben. Aan een nieuwe versie meewerken was voor mij geen optie en nog minder dat de naam Klakson gelinkt werd aan een politieke partij. Klakson was nooit politiek gebonden en die geloofwaardigheid wilde ik zo houden. Spijtig genoeg gebeurt dit nu toch en met een associatie naar het blad. Moet men nu echt inspiratie gaan zoeken in een blad dat drie jaar geleden is gestopt,” aldus Lesy.”

“Na een intern debat binnen de partij en in overleg met de laatste uitgever van Klakson vonden we het niet gepast om de Klakson klakkeloos te gaan kopiëren. We hebben veel respect voor Klakson.” zegt schepen Lien Casier in een reactie. “Dat respect hebben ze opgebouwd via hun politieke neutraliteit en hun degelijke journalistiek. Hoe neutraal we ook zouden schrijven, het zou nooit als volledig objectief beschouwd worden,” vervolgt schepen Luypaert verder.

Met de flyer ‘Missen jullie de Klakson ook’ wou CD&Vplus wel wat mysterie gaan creëren. “Het was de bedoeling dat er over gepraat zou worden en dat is wel duidelijk gelukt”, zeggen Casier en Luypaert met een knipoog. “Het nieuwe boekje zal voor alle duidelijkheid een andere naam krijgen en zal maandelijks verschijnen. Hiermee probeert CD&Vplus de leemte te vullen die de Klakson met zijn vertrek heeft gecreëerd. Zo merken ze dat er vraag is naar meer uitgebreide verslagen van de gemeenteraad. CD&Vplus-schepenen Lien Casier en Toon Luypaert zullen vragen van lezers of over thema’s die leven, beantwoorden. Ook het menselijke nieuws en leuke fait divers gaan aan bod komen.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk