Ilse Hellinckx schoolde zich om tot burn-out en loopbaancoach

De begrippen stress en burn-out hoor je de laatste tijd wel meer opduiken. Naar aanleiding van het programma ‘Out Of Office’ dat op VTM gelopen heeft, is het misschien eens het moment om ons oor te luister te leggen bij Ilse Hellinckx uit Merchtem, burn-out coach en auteur van een boek hierover. Kan iedereen daarmee te maken krijgen of is het alleen maar iets voor een bepaalde groep mensen? De laatste cijfers van het rapport van de SERV (2022) spreken van 53.000 mensen die thuis ziek zijn met een burn-out.

Ilse is nu erkend burn-out- en loopbaancoach, maar ze is ook ervaringsdeskundige. Na een aantal jaar thuis ziek te hebben doorgebracht, is ze uiteindelijk uit het diepe dal geklauterd waarbij er vooral fysieke uitputting en lichamelijke problemen waren. De lijst van symptomen is echter langer en beschrijft ze in haar boek ‘Hoe het licht uitging’.

Ze gooide zelf heel haar leven om en begeleidt nu mensen op weg naar een gelukkiger en gezonder leven, een job die echt bij hen past, ver weg van de gouden kooi. Een leven waarin de ik-persoon centraal staat en hij of zij de keuzes leert maken vanuit zichzelf en het hart.

“Velen zitten dagelijks in een ratrace en leven een te stressvol leven, vaak op automatisch piloot. Als dit blijft aanhouden, dan komen er steeds meer en frequenter klachten en dan lonkt een burn-out om de hoek, want als er iets is dat duidelijk is, is dat iedereen een burn-out kan krijgen. Daar bestaan ook veel misverstanden rond, al kunnen bepaalde omstandigheden zowel privé als op het werk en bepaalde karaktereigenschappen het geheel wel versnellen,” aldus Ilse.

“Precies om die reden is het belangrijk dat er gewerkt wordt aan patronen, iets waar veel mensen zich niet helemaal bewust van zijn. Alles perfect willen doen, blijven doorgaan tot iets bereikt wordt, anderen behagen en daarbij zichzelf op de laatste plaats zetten, dingen vermijden of zichzelf sterk veroordelen en constant liggen piekeren. Daar dien je mee aan de slag te gaan, maar je kan dit niet alleen. Hiervoor heb je altijd iemand nodig die gespecialiseerd is in de materie om je verder te brengen dan jij denkt.”

Belangrijk ook om weten is dat er een groot verschil is met depressie, waar nog steeds veel verwarring rond bestaat. Het is een compleet andere ziekte die een andere aanpak naar herstel toe vraagt. Weten dat je niet alleen bent, is ook belangrijk en daarom heeft Ilse ook een gratis groep op Facebook waar mensen steun vinden bij elkaar. Ilse begeleidt mensen doorheen een traject om te herstellen van burn-out, maar ook werkt ze preventief om stress onder controle te krijgen of te leren wandelen met een leeg hoofd en de cortisol (=stresshormoon) in het lichaam te verlagen. Ze begeleidt hiertoe ook -naast de trajecten online en in haar coachpraktijk- wandelcoachingstrajecten.

De coachpraktijk “Pak je levenskracht” van Ilse is te vinden in Merchtem op de grens met Mollem. Meer info: www.pakjelevenskracht.bewww.hoehetlichtuitging.be (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk