Hilde schrijft verhalenbundel ‘Dagen zonder woorden’

Hilde De Smedt uit Meise heeft met ‘Dagen zonder woorden’ een bijzondere verhalenbundel geschreven. “Het mooie aan verhalen schrijven is de traagheid waarmee je te werk kan gaan, je kan herschrijven, toevoegen en schrappen.”

“Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in taal”, vertelt ze. “Ik studeerde logopedie en was hierbij vooral geboeid hoe taal zich ontwikkelt en kinderen tot spreken komen. “Dit leidde dan weer tot een specifieke interesse in meertalig opvoeden waarrond mijn werkcarrière zich heeft opgebouwd. Maar daarnaast ben ik vrij snel zelf beginnen schrijven. Korte impressies maar geen poëzie, verhalen maar geen roman. De centrale plaats die wordt gegeven aan dialogen en beschrijving van het ‘decor’ doen dan weer denken aan scenario’s. Niet gemakkelijk in een vakje onder te brengen dus (lacht).”

Hilde heeft naar eigen zeggen altijd verschillende manieren gezocht om haar verhalen de wereld in te sturen: tijdschriften, vertelavonden, samenwerking met anderen die vertelden met beeld en zelfs een keer dans.

“Lange tijd lag dit allemaal stil maar ik bleef schrijven en deze zomer groeide de idee om een aantal verhalen en impressies te bundelen in een boek. Het mooie aan verhalen schrijven is de traagheid waarmee je te werk kan gaan, je kan herschrijven, toevoegen en schrappen.”

Verhalen zijn geen vanzelfsprekend product om uit te geven. Hilde koos voor uitgave in eigen beheer. “De ondersteuning van uitgeverij Fluxenberg en samenwerking met vormgever Kris Demey maakte dat ik er echt kon van maken wat ik graag wilde en dat ik die grote boekenwereld toch niet alleen tegemoet moet treden.”

Over het schrijven zelf dan. “Als ik terugkijk dan merk ik dat in mijn verhalen bepaalde elementen terugkeren. Mijn verhalen groeien vaak vanuit een plek die ik heb gezien of verzonnen.”

Dialogen nemen een belangrijke plek in. “Iemand zei me laatst dat deze de eigen stijl van mijn verhalen sterk bepalen. Ikzelf omschrijf het als ‘zoekend spreken’, bij praten op papier kan je schrappen en opnieuw beginnen en maakt het trager en zorgvuldiger dan wanneer we praten. Ik heb het ook ontleent denk ik aan Marguerite Duras, de schrijfster die ik vroeger veel heb gelezen en die voor mij door niemand ooit is overtroffen.”

Wie het boek wil kopen (24,9 euro) kan dat via fluxenberg.be of dagenzonderwoordengmail.com. De lancering vindt plaats op 29 maart in Replica bookshop (Scheldestraat 61, 1080 Sint-Jans-Molenbeek). Instagram: dagenzonderwoorden

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise