Dirk Van Den Abbeele verlaat na 41 jaar Merchtemse markt

Op woensdag 5 oktober stond Dirk Van Den Abbeele voor de laatste keer met zijn wagen op de Merchtemse markt. Liefst 41 jaar verkocht hij op de Varkensmarkt pensen, hotdogs, hamburgers en escargots. Hij werd door schepen van Markten David De Valck in de bloemetjes gezet. “Ik ben nu 63 jaar en ga nog enkel de markten doen in Dendermonde, Denderbelle en Vilvoorde,” aldus de vlotte verteller uit Buggenhout.

Babbelen kan Dirk als de beste verkoper en de voorbije jaren zag hij de markt ook evolueren. Hij begon zijn monoloog over zijn eigen kraam. “Gedurende al die jaren verkocht ik enkel kwaliteit en daar ga ik nog prat op. Pensen van een beenhouwer, hamburgers van puur vlees en hotdogs van Zwan. Bijna niemand verkoopt die want die zijn duurder in aankoop! Die gegevens ben ik altijd trouw gebleven en zo bouwde ik een vast cliënteel op. Want dat laatste heb je nodig, zeker in mijn branche.”

“En of ik de markt al die jaren heb zien evalueren! Er zijn alsmaar minder kramen. Kijk maar naar de leeftijd van de mensen die er nog staan. Jongeren kiezen niet voor die job en als de oudere marktkramers stoppen is er meestal geen opvolger. Ook het koopgedrag is veranderd. Het internet is daarbij de grote boosdoener en wat nog wel marcheert, is de voeding zoals kip, vis en groenten en fruit. Dat gaat nog blijven maar stoffenkramen bij voorbeeld zijn volledig uit het straatbeeld verdwenen.”

“Merchtem is nog één van de weinige markten waar nog veel volk komt. Er wordt ook wat voor gedaan. Weinig marktkramers haken af want de vele bezoekers worden met allerlei initiatieven gelokt en dan denk ik aan muziek op de markt en ruime terrassen. Het beleid dat de gemeente voert doet veel aan de marktbeleving.”

En neen, Dirk gaat geen nieuw boek over kaatsen schrijven. “Toch ben ik met een boek bezig, eentje over Denderbelle, mijn geboortedorp. Het gaat over het dialect, de herbergen en de bijnamen van mensen.” En ja, Dirk heeft wel een opvolger, meer nog, het is een zij. Op zijn plaats komt Evie Claessens uit Wolvertem te staan. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk