Groen vraagt intentieverklaring voor volgende legislatuur

Dat de onderzoeksreportage in Pano over de banden tussen de lokale politici en bouwpromotoren heel wat stof deed opwaaien in Merchtem en omgeving was de voorbije dagen duidelijk. Burgemeester Mas kwam met een verklaring, CD&V plaatste een reactie op de sociale media en ook Groen doet nu zijn zegje over het ganse verhaal.

In die verklaring van Groen lezen we onder meer:

“De vervlechting tussen de Lijst Van de Burgemeester (LVB) en bouwpromotoren of LVB-schepenen die simpelweg projectontwikkelaar zijn kwam op 7 september ruim aan bod in Pano. Voor veel Merchtemnaren kwam dit publieke geheim dan nog nauwelijks als een verrassing. Frappant was wel dat ondanks de gezamenlijke intentieverklaring LVB-schepen Steven Elpers doodleuk verder ging met zijn project. Groen Merchtem roept het college op om een einde te maken aan alle lobbypraktijken en achterkamertjespolitiek. Daarnaast roept het alle Merchtemse partijen op om samen een schriftelijke intentieverklaring te tekenen zodat deze onethische praktijken volgende legislatuur niet meer zullen plaatsvinden.

“Het is niet omdat iets niet illegaal is, dat het aanvaardbaar is. Niet minder dan drie schepenen van dezelfde lijst hebben banden met of zijn zelf projectontwikkelaars. Dat is de kat bij de melk zetten en dan verwachten dat ze niet gaat drinken”, verklaart Berten Van Herp, voorzitter van Groen Merchtem. “De laatste jaren van het vorige schepencollege liep het pas werkelijk de spuigaten en stond Merchtem zelfs op een 8e plaats in België wat appartementsbouw betrof. Dit voor kuststeden als Blankenberge en Koksijde”.

Een eerste lichtpunt is het feit dat het college bij aanvang van de legislatuur wel degelijk een intentieverklaring heeft afgelegd waarbij men overeenkwam dat de collegeleden geen bouwprojecten in Merchtem gingen ontwikkelen. Interessant is wel dat het slechts een mondelinge intentieverklaring was die pas na de lucratieve “uitschuiver” van schepen Elpers alsnog schriftelijk werd vastgelegd. Een tweede lichtpunt is het feit dat we sinds deze coalitie aan de macht is, uit de top 40 van die beruchte appartementisering vallen.

Om volledige openheid en transparantie te garanderen zou voor Groen Merchtem een dergelijke intentieverklaring altijd moeten afgelegd worden en kijkt daarvoor naar de Vlaamse overheid die dit bij decreet kan opleggen. “We horen van Groenen in naburige gemeenten dat daar ook zo’n zaken spelen. In afwachting van een decreet zou men dus op provinciaal niveau alvast ook zo’n intentieverklaring kunnen afleggen. Was die verklaring er al geweest dan had het centrum er misschien heel anders uitgezien.”, zegt Berten Van Herp.

Een van de meest gênante passages uit Pano was het moment waarop een LVB-schepen tijdens een stemming, en dat volgens de regels, even in het publiek ging zitten terwijl het college en de gemeenteraad stemden en dit om zogezegd belangenvermenging te voorkomen. “Alsof zijn partijgenoten en collega-schepenen, waaronder dus nog andere projectontwikkelaars, plotseling tegen zijn belangen gaan stemmen. Dat is toch gewoon lachen met de burgers”. 

Groen Merchtem pleit ondertussen al jaren voor doordacht beleid wat betreft de bouw van appartementen. De ecologische partij is niet gekant tegen de bouw van appartementen zolang er voldoende groene ruimte is in en rond de kern. Maar het is net die ruimtelijke planning waar het aan schort. Er is een grote historische achterstand weg te werken, een werk dat nog vele jaren zal duren. Ook het gebrek aan ondersteunend mobiliteitsplan zorgt voor vele terechte frustraties bij Merchtemnaren.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk