Bomen, bomen en nog eens bomen planten!

Nadat men vorige week vrijdag in Brussegem al begonnen was met de aanplanting van een nieuw bos deed Natuurpunt er dit weekend nog een schep groen bovenop. Er worden bomen geplant dat het een lieve lust was om zien. Als het plantgoed op die manier de grond blijft ingaan dan zal het nieuwe streefgetal van 16 000 bomen, dat burgemeester Maarten Mast vorige vrijdag uitsprak, vlug worden gehaald.

Begin dit jaar kocht Natuurpunt een terrein van 42 are aan langsheen Waaienberg. De vrijwilligers deden daar al het voorbereidende werk vorige en vrijdag werd ook daar een nieuw bos, bestaande uit lokale boomsoorten (eik, esdoorn en es) en bessenstruiken, aangeplant. In Merchtem is er al geen teveel aan bos en daarom was de aankoop van het perceel voor Natuurpunt een opportuniteit. Dit terrein sluit immers mooi aan bij een eerdere bosaanplanting in het natuurgebied Paddebroeken en bij het Paardenbos, dat ook gedeeltelijk eigendom is van Natuurpunt.

Op het aangekochte terrein werden tot nu kerstbomen gekweekt. Die sparren, allemaal uitheemse soorten, werden gerooid. Ze werden de voorbije weken verkocht aan geïnteresseerde Natuurpuntleden en de grootste exemplaren sieren intussen de straten van het centrum van Merchtem.

Een dag later, op zaterdag, waren alweer de een dertigtal vrijwilligers aan de slag om 600 boompjes en 90 hoogstammige bomen op vijf verschillende plaatsen in de grond te steken. Deze actie, die ondersteund werd door het Regionaal Landschap Brabantse Kouters past eveneens in het project van de gemeente Merchtem om zoveel mogelijk bomen aan te planten. Al die aanplantingen in Merchtem maken deel uit van de grote bosambities van Natuurpunt om in Vlaanderen 700 hectare bos realiseren tegen 2024. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk